I det konstanta flödet av konsumtion på sociala medier så blir jag alltid lika glad när det dyker upp inlägg från Sara, då de är både välformulerade och träffsäkra.
Hennes konto fokuserar mycket på hållbarhet, konsumtionsminskning och den miljöpåverkan som modekonsumtion står för. All konsumtion påverkar så klart miljön , men på sociala medier är det mode och skönhet som marknadsförs mest av de stora profilerna, och ofta kommer produkterna från företag som placerats i kategorin ”fast fashion” eller ”ultra fast fashion”.
Inom ultra fast fashion produceras extremt stora volymer kläder i dålig kvalitet, vilket gör att kläderna används få gånger för att sedan slängas.
Naturskyddsföreningen beskriver det så här:
“Ultra / fast fashion” är en term som används för att beskriva en mycket snabb och ofta oetisk produktionscykel inom modeindustrin, som med hjälp av algoritmer kan fånga upp trender i rekordfart. Det innebär att kläder och andra modevaror produceras extremt snabbt och marknadsförs med datorgenererade bilder, så att kläderna kan sys upp allt eftersom – en ständigt pågående process för att möta den enorma efterfrågan på nya trender.
Denna snabba modeproduktion är ofta förknippad med stora mängder avfall, negativ miljöpåverkan och låga produktionskostnader, vilket dessutom leder till att arbetskraften utnyttjas och betalas dåligt.
Ultra / fast fashion är en extrem version av fast fashion, men med snabbare leveranser, lägre priser och med nya kollektioner varje vecka eller till och med varje dag. Det tilltalar konsumenter som vill ha nya och trendiga kläder till ett lågt pris. Begreppet “ultra fast fashion” har börjat nämnas i samband med flera nya online-plattformar som till exempel Shein, Fashion Nova och Zaful, där mode säljs till extremt låga priser och skickas över halva jorden.
Bild 1: ”Hursomhelst. Har gått runt och funderat över detta med att det fortfarande är så mycket fast fashion hauls och reklamsamarbeten med fast fashion i sociala medier och i poddar.” – ”Orelaterad bild. Vill bara visa att min hund är finast i världen.” – ”Haul = visa upp vad man har köpt.
Bild 2: ”Ni fattar varför ni fick en bild på hunden?” – ”Tänker att det 1. Att det är ett privilegium att säga nej till samarbeten. Särskilt om man har en väldigt lyxig livsstil att upprätthålla med hög konsumtion av kläder, inredning, resor, restaurangbesök och såklart en och annan fancy handväska. En dyr livsstil att upprätthålla. Och 2. Är så att faktiskt väldigt många uppskattar detta content. Alltså jag själv får stålsätta mig för att inte kolla och blir så så sugen på att handla att jag ofta slidar in direkt på Sellpy eller vinted.”
Bild 3: ”Och tänker att just FÖR ATT det är så uppskattat så är det extra viktigt att influencers låter bli. Alltså har man råd med en handväska som kostar som en bil så har man råd att säga nej till fast fashion.” << det här!!
Bild 4: ”För det blir ju en märklig normalisering av rubrikerna; H&M dumpar ’återvunna’ plagg i Benin eller Ghana Zara behandlar anställda som skit Vattnet färgas blått i Bangladesh kollektion för GK:s produceras under slavliknande villkor And the list goes on.”

Bild 5: ”Alltså jag tror inte vi kommer få människor att kräva förändring av mode och textilindustrin om inte influencers slutar normalisera fast fashion – och att fortsätta shoppa trots rubrikerna.”
Bild 6: ”Men hur fan gör man det utan att som följare ’skamma’ influencern? Man kan ju scrolla förbi? Men får det effekt?”
Bild 7: Innehåller en omröstning där Sara undrar om följarna brukar ifrågasätta fast fashion hos influencers? I skrivande stund såg resultatet ut så här:
– Ja (19%) – Nej, vågar inte (41%) – Nej, det känns elakt (24%) – Beror på vem (17%)”
Bild 8: ”Dagens fundering. Slut på rant.”
Sara avslutar sin serie inlägg med en gammal goding – nämligen den här ”haul-videon”. Visst är den träffsäker!

Jag tror inte på att man kan förändra människor, snarare att man tillhandahåller ett mer attraktivt & miljövänligare alternativ.
Klart man kan förändra mäniskor, det kallas utveckling!
Man kan inte förändra andra, en verklig förändring kan bara individen själv välja.
Jag förstår vad du menar, men det är inte alltid så att individen har ett eget frivilligt val. Människor kan tvingas till förändring av en massa olika anledningar och det kan vara så illa att ingen av alternativen som finns är något som individen självmant valt.
Klimatkrisen kommer att resultera i sådana ofrivilliga val och ju längre vi väntar med att faktiskt börja göra bättre val för miljön ju jobbigare och oatraktivare kommer de valen att vara.
Precis, och just därför kan man inspirera andra till att vilja välja förändring.
Har inte köpt ett enda plagg till mig själv i år. Efter ett tag saknar man inte ens att shoppa.
Jag köper inte kläder om inte något plagg går definitivt sönder (ofta brukar jag laga byxor och tröjor istället). Tycker inte man behöver så mycket kläder egentligen. Byxor till exempel, jag har fem par byxor (1 jeans, 1 vit sommarbyxa, 1 svart kostymbyxa, 1 beige kostymbyxa, 1 grå tweedbyxa). Det går att kombinera hur mycket som helst och om jag hade fler skulle de bara hänga i garderoben.
Brukar inte heller shoppa. Men kan ibland få lite panik på min garderob. Dels så är den rätt full men den är liten och rymmer allt från sommarkläder, träningskläder, jobbkläder (som inte kan användas privat) och så tjocka tröjor och sånt. Alltid en hel del plagg som sjunger på sista refrängen. Så när man ska ut och vara extra fin blir det så svårt, inget som passar ihop, dels kläderna i sig men också skor och väska, man vill ju inte ha stor väska eller slitna skor på fin restaurang tex. Och så funderar jag på om man ska starta om från början men det om något är ju verkligen inte miljömedvetet. Försöker så köpa sånt som ska ”passa till allt” men då blir det istället nån konstig kompromiss som aldrig känns 100 heller. Och till vardags, favoriterna används hela tiden och blir utslitna, det man inte gillar lika mycket blir hängande mer och håller sig fint och hängt därför kvar allt för länge. Svårt ibland.
Vad passar inte till vad? Jag har ett par svarta jeans, ett par tshirts (svarta o lila) & långärmade (grå o beige) till vad som helst.
Ja har man vitt svart grått beige så går det mesta att kombinera.
Men om man ska klä upp sig. Kanske vill ha en klänning men behöver ha något över (kofta/kavaj/jacka) och så skor som är snygga men ändå hyfsat bekväma och lämpliga för årstiden. Svarta skor och väska tex funkar nu men kanske inte på midsommar, liksom om man har en svart klänning så blir det tråkigt att köra på svarta accessoarer till det. Dvs det behövs lite olika för variation men vill inte ha det för plottrigt heller.
Och de där svarta, vits och beiga vardagskläderna, absolut, det funkar men som sagt, favoriterna slits ut rätt fort men eftersom man inte vet innan vad man väljer först blir det liksom gamla plagg kvar i garderoben som är helt ok men känns tristare och tristare.
Du kan klä upp dig med fina accessoarer istället. Ett glittrigt smycke och en glansig sjal kan räcka för att se lite mer uppklädd ut. På midsommar går ju många i enkel klänning samt barfota! En blomsterkrans och färgglatt nagellack räcker bra.
Jag var på en fest igår, noterade knappt vad de andra hade på sig för fokus var på roliga samtal och bra musik. Själv hade jag svarta kostymbyxor och en vit blus som jag haft på minst 25 fester/middagar. Lika kul hade jag ändå. Min vanliga svarta handväska fick stå i hallen och så hade jag ett guldsmycke kring halsen.
Tack för att du tog dig tid till att svara. Ja men måste väl tänka lite utanför ramarna och tyvärr, att gå barfota på midsommar är inte för mig men kanske hjälper det någon annan. Behöver absolut inte ha den perfekta outfiten inför varje tillfälle men det är ju ändå kul att känna sig hyfsat fin och som att man ansträngt sig lite om det är tex bröllop. Men som sagt, tack för svaret.
DU saknar inte det.
Vill folk verkligen handla bara för att de ser andra som har handlat?
Jag har svårt att fatta dem mekanismen. Kanske är jag som är asocial, men vad andra gör påverkar inte vad jag känner.
Samma här. Struntar i all reklam: i skyltfönster, på busshållplatser, i tidningar eller på nätet. Helt obrydd.
Ungdomar påverkas nog mycket fast dom egentligen inte behöver plagget. Äldre människor använder mycket av det dom redan har.
Äldre människor verkar handla på Ellos och Cellbes då Toftby och liknande gör samarbete med dylika…
Toftby är från Alingsås och gillar runda fönster och vinklade tak. Det kanske också spelar in.
Handlar folk bara för att man ser andra göra det? Absolut. Hur tror du annars att influensers lyckas sälja sina lågkvalitativa produkter med vettlösa påslag när man kan gå till valfri butik och köpa exakt samma kvalitet till 1/10-del av priset.
Bara titta på Ani Who som säljer fuskpärlor för 1600 när samma kvalitet går att köpa för 150.
Sista bilden ser ut som en fiskdamm! Kan man få ett par underkläder på kroken tro?
Handlar inte på H och M Zara liknande kedjor. En stor orsak att de inte ser ut att behandla personalen väl. Kläderna tillverkas av dåligt betalda sömmerskor utomlands. Är lätt tacka nej. Betalar hellre för kläder som håller
I affärer där personalen mår bra och får en lön de kan leva på.
Fast min vän jobbade i en butik där kläderna var svensktillverkade och dyra. Kläder som håller i många år. Inte som att hon tjänade bra för det. Butikslöner generellt är låga.
Är verkligen butikslönerna så låga? Jag tjänade ungefär samma netto eller lite mer som butikssäljare jämfört med som nyexad jurist, som jämförelse.
Skojar du? I vad för butik? Min vän tjänade 27000 före skatt, heltid, i slutet av anställningen hade hon mer än 15 års erfarenhet. Och med de obekväma tider som butiksjobb medför.
Samma lön som uska 20 års erfarenhet ? skamligt!!
Jag slutade jobba i butik för tre veckor sedan. Hade 26500 i månadslön före skatt ungefär. Är 39 och har jobbat inom handels i 15 år. Branschvana får man mer betalt för upp till tre år. Dock med OB och sånt fick jag ut typ 26-27000 efter skatt. Om det är mycket? Nja… Men med tanke på att mitt jobb mestadels gick ut på att vika tröjor och visa skor så är det väl ändå rätt bra betalt.
Låter märkligt, det är jättebra OB inom handel, dubbellön på helger. Tjänade jättebra på att bara jobba extra på helger när jag pluggade.
Det är inte en dålig lön för att vara outbildad.
Tacka vet jag myrorna! Betalar inte 599 för plastplagg.
Jag håller verkligen inte med henne. Att jag har råd att köpa dyra handväskor ibland är ju just för att jag oftast handlar second hand eller fast fashion. Second hand hittar jag inte allt jag vill ha och skulle jag köpa allt det från pk märken skulle jag inte ha den möjligheten. Jag är uppenbarligen inte ensam om att inte vilja välja bort något.
Snälla ett inlägg om Margareta Grääs och hennes sjuka konsumtion behövs asap. Ny vlogg ute om senaste resan till Ullared. Pratar även enormt mkt om Nivea som hon jobbar för men nämner inget om att det är reklam. Det har spårat ur helt där nu.
Jag förstod inte bilden på hunden.