Amalia Braunsthal om att leva ”van life” i Sverige


Fråga:

“Hur fungerar busslife med barnens skolplikt? Kan ni åka fastän det inte är lov osv?”

Svar:

“Enkla svaret är nej, det funkar inte när man bor i Sverige… vi kämpar hårt för att få ge dem den uppväxt vi vill ge dem, och behöver anpassa oss enormt mycket..”

Bild 2:

*“För att få hemskola behöver man flytta utomlands eller till Åland, men vi vill dels inte distansera oss helt från våra familjer. och vi vill inte heller ta dem ur skolan helt. Vi vill att de ska få uppleva allt. att de ska få ha en klass, ett sammanhang och uppleva att gå i skolan. men vi vill också ge dem mer. perspektiv, återhämtning, närvaro, möjlighet att utforska och vara luststyrda. det som skolan och den miljön erbjuder är inte gjord för alla och trots att våra barn älskar skolan och deras kompisar så blir de helt slut och mår inte bra av att ha det som vardag. om jag ska vara helt ärlig.

Eftermiddagar och helger går till att hämta hem och räcker tyvärr inte alla gånger som återhämtning efter långa dagar av stim, relationer och kompiskonstellationer, försöka passa in, sitta still, krav, koncentrera sig och försöka lära sig. det blir mycket. vi märker så enormt tydlig skillnad i hur våra barn mår när det är för mycket. och ärligt talat så utvecklas de aldrig så mycket som när vi är iväg och de får utforska i deras takt. ett barn som är överstimulerat lär sig inte alls lika mycket som ett barn som mår bra.

Psykisk ohälsa sjunker bara mer och mer i åldrarna och idag mår så skrämmande mycket barn dåligt. det beror ju på många faktorer givetvis men jag VÄGRAR att passivt se på, utan att ge våra barn det som jag vet att de behöver för att må bra.

Det vi landar i gång på gång är: var ligger vårt ansvar egentligen? att vara systemet till lags eller att uppfostra lyckliga barn?

Hittills vad som funkat bäst är bara öppna kort, “vi kommer att åka nu, antingen skrivs de ut ur skolan och vi ‘flyttar utomlands’ eller så får vi ledigt”. så länge vi ser till att barnen uppfyller kraven i årskursen och man visar att det funkar. att de mår bra och att man tar deras utbildning på allvar så tänker jag lite: vad ska de göra.”

På sociala medier är ”att leva van life som en familj med barn” ett populärt typ av innehåll som mängder av människor gillar att följa. 
Det går ifrån en liten van till stora monster till husbilar som kan expandera att bli större än en normal villa och jag kan ärligt säga att det är ett innehåll jag personligen uppskattar.
Amalia Braunsthal är en svensk influencer som gärna hade levt heltid på vägarna, men förklarar i en frågestund att det inte går om man bor i Sverige eftersom barnen har skolplikt och det inte är tillåtet att hemskola dem.

Jag hade aldrig reflektera över det här med skolplikt men tänker att det kanske inte är alla föräldrar som riktigt lämpar sig som ansvariga över sitt barns hela skolgång och utbildning. Eller?

Tack för tips! 

142 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Bra med skolplikt! Kolla i USA hur många barn som växer upp med sektliknande föräldrar, skolas hemma… eller inte alls. Visst har hänt i Sverige med men så har Sverige bättre koll ialf än många andra länder att barn inte far illa. Tycker att familjen verkar väldigt kaotisk

    Eh, som lärare säger jag promt nej, det är nog få föräldrar som har den kompetensen. Dessutom är (fördomsfullt kanske) många föräldrar som vill hemskola av typen flummis-konspirationisar som t.ex. tycker att ”forskning är bluff från big pharma”.

      Jag är utbildad lärare och tror inte att jag skulle fixa att hemskola mina barn. Jag är ju inte lärare i alla ämnen och var höet ointresserad av exempelvis kemi när jag själv gick i skolan för tusen år sedan.

      Men samtidigt är jag kritisk till hur skolan ser ut idag, med stora klasser, outbildade lärare och assistenter, jättemycket läxor osv. Än är mina barn små och jag hoppas på en förändring. För alla barn , lärare och elever.

        Små barn skulle jag definitivt kunna hemskola. Äldre barn – nej. Jag har inte de kunskaperna i matematik etc som krävs för att de ska kunna hänga med och få fullständiga betyg.

        Hade jag små barn idag vete sjutton vad jag gjort. Hade jag bott i ”rätt område” hade jag kanske kunnat välja skola, men inte där vi bor nu.

        Måste ju vara otroligt svårt att komma in i skolan senare om man ändrar sig, eller? Hemskola är ju en sak men om man bara går ”livets skola” så kan man ju visserligen vara väldigt världsvan och ha massor av kunskaper men sakna grundläggande begrepp inom matematik tex. Likaså om man hoppar in och ut och inte har stenkoll på kursplanen. Men även där är det ju svårt med vad de gjort under de månader man varit borta och tror läraren behöver lägga väldigt mycket extra tid både innan och efter, tid som känns mer rättvist att lägga på den som varit sjuk eller de som behöver extra stöd eller utmaning.

      Nej, det är väl få som vill ha samma utveckling som i USA. Där massor av folk hemskolar, oftast av ideologiska skäl. Att tro att man klarar att hemskola barn från årskurs 0-9 i alla ämnen är ju lite…. hybris, skulle jag vilja säga. Det är ju en sak att lära barn siffror, bokstäver, att läsa, räkna och skriva, en helt annan sak att lära ut alla ämnen från mellanstadiet och framåt.

        Men är det ändå inte okej resultat i USA? Alltså resultaten och kunskapsnivå för hemskolade barn ligger inte sämre än för barn som går i vanlig skola? Men var längesen jag läste om det så kan vara ute och cykla med.
        Har varit helt emot hemskolning men efter att i flera år ha jobbat med utmattade ungdomar där skolan inte är anpassad och ger väldigt lite utrymme för flexibilitet gällande npfdiagnoser och andra behov så har jag börjat tveka.

          Som jag har förstått det har USA ingen läroplan för hela landet, ingen kunskapsuppföljning på hemskolade barn och föräldrarna sätter själva betygen.

          Det finns givetvis hemskolning som funkar, speciellt kombinerat med ”riktigt” distansundervisning, men barnen hamnar ju i en fruktansvärd sits när det inte funkar. Har sett en hel del om un-schooling och det det verkar ärligt talat farligt.

            Finns ju så många möjliga vis att hemskola på också. Min man växte upp i USA och hade problem i skolan. Man löste det genom att han fick gora skolan hemma genom datorn. Så han gick de sista 3 åren genom en internet-utbildning. Han fick åka och ha mote med alla lärare typ en gång i kvartalet/halvåret for att stämma av. Han hade en ”huvudlärare” som ringde honom varje dag på skype och checkad in hur det gick hur han mådde osv. Det mesta arbetet gjorde man själv i olika ämnen, men vissa lektioner hade man online med sin klass och sin ämneslärare. Man kunde alltid nå sin ämneslärare. Min man hade aldrig gått ur skolan om detta inte varit en möjlighet for honom. DOCK, detta var hans gymnasiestudier så det är ju en annan femma vs typ mellanstadiet.

              Fast det är ju distansskola som du pratar om här, inte hemskolning.

          Jag förstår din tanke. Men då är det skolan som ska ta ansvar för det och tillexempel tillahandahålla distansundervisning med lärare som funkar. Föräldrarna har ju också jobb att sköta etc, hur ska de frigöra tid för det?

      håller med dig 1000%

      Bor i Australien och här är det jättevanligt att hemskola sina barn. Har alltid tyckt det är konstigt att föräldrar anser sig bättre lämpade än utbildade lärare att undervisa sina barn. Tror många föräldrar också skyller sina barns dåliga beteenden på skolmiljön istället för deras uppfostran.

    Utomlands eller till Åland.

    Åland är utomlands.

      Tur då att hon inte hemskolar sina barn

        Hahahah burn

        Hon framstår ju inte som den skarpaste kniven i lådan annars. Men det där var ändå speciellt. Är inte Finland, Danmark eller Norge utomlands då? ???

    Det finns skolplikt av en anledning. Och vad de ska göra? Ja de kan ge föräldrarna vite

      ”Dem göra” menar du ?

        Mig göra/Oss göra menar du väl inte?

        Dem är fel.
        ”De” är rätt eftersom det motsvarar ”jag”.
        Man säger ju ”vad ska jag göra”, inte ”vad ska mig göra”. Eller hur?

          Det var det som var skämtet

      De kan även socanmäla och få barnen omhändertagna i sista instans väl?

        Märker man att barnen far illa av detta ska skolan anmäla.

    Om man är någorlunda smart så vet man att utbildning löser MÅNGA problem. Men klart en liten influenser inte tycker utbildning är viktigt ?

      Precis, tjänar ju mindre pengar när inkomstkällan (dvs barnen) tvingas vara i skolan.

      De åsikterna hon redogör för här är dock inte något som bara hon står för, utan det är något av en rörelse med ”unschooling” osv. Det kan man se i statistiken kring hur många svenskar som flyttat till Åland för att hemskola. Väldigt många, finns en dokumentär om det på finska motsvarigheten till SVT play.

        Ja precis. Undrar hur kul de här barnen kommer att tycka det är när de vill börja på svenskt gymnasium sedan och riskerar att få gå individuella programmet (eller vad det heter nuförtiden) först.

      Exakt! Dessutom litar jag inte på att barnen får den utbildning de behöver om deras förälder inte vet att det ska vara stor bokstav i början på varje mening. Det lär man sig i lågstadiet..

    Blir galen på att detta med hemskola, och att man i större utsträckning inte låter barn uppleva att livet inte alltid är så himla gött utan man måste kämpa, lära sig nya (och ofta svåra) saker, måsta utvecklas, följa och få struktur. De behöver inte något ”van life”. Det är privvade influencers som tror det är det bästa sedan skivat bröd. Sluta bara. Barnen ska gå i skolan.

    Vet inte vem denna person är men med tanke på hur låg nivå det är på svenskan i inlägget hoppas jag inte att personen agerar som lärare åt sina barn. Hen verkar ju inte ens förstå att en ny mening börjar med stor bokstav.

      Exakt….hennes svenska är verkligen inte den bästa. Hur kapabel är hon månne att utbilda sina barn? Klagar på obehöriga lärare men är hon själv något annat då?
      Och de vill ju alldeles tydligt ha russinen ur kakan.
      Vill ännu tillägga att livet dessvärre inte alltid är lustfyllt, att man får utforska i egen takt osv…Skolan lär ju också oss bli samhällsdugliga medlemmar där vi t.ex. klarar av att gå på ett regelbundet jobb. Sällan är det alltid lustfyllt på jobbet heller. Tyvärr är det få förunnat att åka jorden runt och leva som influencers. Och hur skulle samhället ens fungera om alla kunde det ??

      Jamenvisst! SÅ märkligt! Att inte kunna börja meningarna med stor bokstav!

      När man inte kan använda de och dem korrekt känns det som att man har flera luckor i sin utbildning.

        Nu använder hon inte de och dem felaktigt. I texten. Hon har däremot en del satsradningar och meningsbyggnaden blir därmed inte korrekt. Som någon skrev sätt punkt och gör en ny mening med stor bokstav.
        Jag håller med om att hemskolning verkar riskabelt om den pågår under en längre tid.

          ”vad ska dem göra”…

            VAD SKA DE GÖRA är korrekt. Hur kan detta ens vara en fråga, jag får panik. DEM GÖRA är aldrig någonsin korrekt pga DE är subjektet förihelvete. Subjekt är den som gör nåt!

          Jo. Det gör hon. Liksom du. Har konstiga. Meningsuppbyggnader.

      Jag tror inte hon vill hemskola, låter mer som att hon vill nog bara resa och va ledig med sina barn och köra ”hemskolning”

        Det är nog mer det! De var ju i Australien ett par månader och hävdade att de satte barnen i skolan där. Den enda gången man fick se dem vara i skolan var första dagen och när de filmande var barnen alltid med. Men vem vet, de kanske gick i skolan på heltid utan att det syndes alls på deras YouTube.

        Sen tycker jag det är bedrövligt att säga ”vi kommer resa och vad ska de göra åt det”. Ja, det var ju en familj i Solna (tror jag) som riskerade 50 000 Kevin böter för att de tog med ungarna till Thailand ett tag.

          Envisas de med att undandra sig skolplikten och bara sticker med ungarna, så riskerar de att få barnen omhändertagna.

          Barnen gick inte i skolan i Australien, hon har svarat i en frågestund att de ångrade sig då det blev för svårt med engelskan.

          Tycker barnen borde vara flytande i engelska med tanke på hur mycket de rest hela barnens live samt att Amalia är halv-aussie.

          Dottern har heller aldrig lärt sig simma ordentligt. De var i Bali förra året och dottern hyllades för att hon började våga bada i poolen och så mer men att hon inte kunde simma så bra.

            Mycket tyckande om vad någons barn minsan borde kunna.

            Familjen pratar svenska med varandra, till mor & farföräldrar, med kompisar i skola och digitalt samt flertalet av föräldrarnas vänner – samt följer läroplanen och dess litteratur på svenska. Resorna har också i huvudsak varit till länder som är icke engelskspråkiga. Sen att barnen tycker att engelskspråkig skola är för svårt – ja det säger inget om barnens faktiska nivå i engelskaspråket. Se bara på kommentarsfältet ovan hur ”vuxet” folk tar sig rätten att i grupp prata så elakt om en mamma de ej känner, bara för att den inte är som normen eller råkar stava fel. Förstå då hur barn kan känna sig i en situation med krav om de inte bemästrar engelska till 100%.

            Och lära sig simma har inte bara att göra med hurvida man reser ofta eller ej. Tror du alla 6-7 åringar kan eller vågar simma?

            Usch, man får ogilla folks livsval – men att sitta och leta minsta lilla ”konstighet” i förhoppning att gruppen ska klappa dig på axeln och bekräfta dig, är bara lågt.

    Hemskolning är ju väldigt stort i USA där föräldrarna själva är lärare åt barnen, trots att dom inte har någon utbildning. Att vem som helst kan vara lärare måste ju betyda då att lärare-utbildningen är helt onödig.

      Exakt min tanke! Kanske inte alls dåligt med obehöriga lärare i skolan då. Eller…..

      Och du tycker att kunskapsnuvån I USA verkar toppen då eller? Anledningen till att det är obehöriga lärare i skolan är för att det är billigare. En konsekvens av åtstramningspolitik och att många skolor vill gå i vinst.

        Swoosh (över huvudet)

    Det är rimligt och vettigt att ha tankar kring hur barn mår i skolan idag, och jag kan tänka mig att hon inte är den enda förälder som reflekterar över att deras barn är gladare på semester när de får ”utforsta i sin egen takt” än i skolbänken. Det finns såklart ingen one size fits all gällande barn och deras utvecklingsmiljö.

    Det är ju dock en extremt privilegierad take att ”vi kämpar för att få leva livet som vi vill”, men inte vilja flytta utomlands för barnen ska också få allt det goa med att leva i ett land där de kan dra fördelar av skattefinansierad utbildning och vård när det behövs. Det här handlar ju inte om att man är någon slags eldsjäl kring barns välmående i skolmiljö, utan om att man själv vill leva ett soft liv och ha roligt med sina barn utan att behöva ta ansvar. Och alltså det är väl upp till dem – Deras barn kommer säkerligen få en massa häftiga erfarenheter och lära sig otroligt mycket om värden och människorna i den om de väljer att leva så. Men de kommer gå miste om annat. You can’t have it both ways liksom.

      Precis min tanke. Såklart att alla ska kunna leva sitt liv som de själva önskar (och har möjlighet till) men samtidigt måste man ju förstå att vissa val även har konsekvenser. Jag har själv 2 barn och tycker också att skolplikten är lite för fyrkantig (bor i England och här får man inte ta barnen ur skolan ens en enda dag för något relaterat till hemmalivet), men med allt annat det ger (socialt + utbildning ofc) så får vi helt enkelt anpassa oss.

        Precis så, skolorna skulle ju omöjligt kunna förhålla sig till en läroplan med mål och delmoment om barnen kunde komma och gå som de ville. Absolut, trist när man hellre vill ligga på en strand men det går man ta. Eller så kan de som sagt välja att strunta i det och ta konsekvenserna. Men det vill de ju inte heller…

          Håller med. Blir också ett väldigt egoistiskt tänk. Skolplikt är ju också ett sätt att fånga upp barn som far illa. Att man har koll på barnen.
          Ibland har vi regler/lagar som kanske för vissa individer inte är det bästa men är det bästa för samhället i stort. Blir så trött på det individualistiska samhället som råder just nu. Man ser bara till sig själv hela tiden.

      Håller med!

      Jag upplever även en snowflake-mentalitet mellan raderna i det hon skriver. En del av att gå i skolan handlar om att lära sig visa hänsyn och samexistera med andra. Skolmiljön är tuff men det är resten av livet med… lär dina barn att allt inte är kul och spännande och anpassat efter dig.

        Om man följt hennes sociala medier så tycker jag att det framgår tydligt att hennes barn är sjukt curlade. Ibland häpnas jag över hur de ageras som föräldrar men även hur barnen verkar vara hjälplösa mm.

        Detta Är det viktigaste!

      Men precis. Och vill man att barnen ska ha ett sammanhang så finns det ju i princip alltid i länder där hemskolning grupper där barnen samlas och föräldrarna bidrar och tar ansvar tillsammans, inte så att alla sitter hemma vid köksbordet. Men det är ju en uppoffring såklart då det kräver en hel del av föräldrarna och man kan inte komma och gå som man vill och plocka russinen ur kakan. Men det är väl en lärdom i livet helt enkelt, man måste förhålla sig till reglerna, det finns ALLTID val men det kan inte alltid bli precis som som man själv vill om det är så att ens vilja vilar på att andra ställer upp någonstans (såsom lärare i skattefinansierad skola med tydliga regler kring skolplikt).

    Av en slump kom en video från ”undermedveten_” upp i mitt flöde igår, i videon säger kontoinnehavaren att han inte kommer låta sina barn gå i skolan eller något liknande och för ett liknande resonemang som ovan. Jag ska vara ärlig och säga att jag blev konfunderad över att det verkade vara många som tyckte som honom. Jag har egentligen ingen egen klar åsikt, pga. inte tillräckligt insatt. Är själv högutbildad (4,5 år på universitet). Jag förstår perspektivet att ”skolmallen” är trubbig och inte passar för alla barn. Men de allra flesta fungerande människor i samhället har fixat att gå i skolan, tänker jag. Och faktiskt lärt sig saker som kanske triggat sug efter högre utbildning. Det jag kan tycka är problematiskt är att nedvärdera skolan på något sätt. För skolan kan vara en fantastisk plattform för många och många barn tycker faktiskt att det är roligt att lära sig saker, träffa kompisar m.m. Ochhur fungerar det med hemskolning, om man vill plugga vidare?

    Jag söker ingen debatt för att jag, som nämnt, inte har någon direkt åsikt. Snarare en diskussion. Vad tänker ni?

      Min farfar och två av mina farbröder passade inte i skolan. Det var strängare på den tiden och de fick mycket stryk för att de inte kunde läsa osv, så det var givetvis en annan situation. Men. Då fanns det också möjlighet att sluta skolan efter nian och få ett jobb. Idag är skolgången så himla lång, för den som vantrivs och har det vidrigt. Man måste gå gymnasiet och oftast några år till. Samtidigt är förskoleklass obligatoriskt, så det blir många år. Och hemmasittarna blir allt fler.

      Jag vet inte, det är en väldigt komplex fråga, men min uppfattning är att skolan måste börjas ta på allvar. Elevhälsa, små klasser, fler spec.klasser osv.

    En undran, hur funkar det med att söka gymnasium eller högre utbildning om man blivit hemskolad? För betyg lär ju saknas.

      Ja det är bland annat därför vi inte har hemskolning. Gissningsvis har de intagningsprov i de länderna.

      Nej om man blir hem skolan i typ Finland så får man formellt en utbildning, ens kunskaper kontrolleras.

      Dock har ju Finland någon sorts intagningsprov man söker till högskolan på så det avgörande är ju vilken kunskap man har fått.

      I usa kommer de hemskolade till skolan och tar proven med övriga studenter (midterms, finals etc). Detta bygger betygen på och de får examen. Så var det iallafall där jag gick.

    Jag tänker att det absolut finns en poäng i att skolan är tuff för vissa barn, att det är långa dagar höga krav mm. Men är ändå ett stort fan av skolplikt framför ex läroplikt. För skolan gör så mycket gott för så många elever, att ha en plats att gå till, där man får lagad mat, vuxna som ser en, ett sammanhang. Men det är också skevt att alla ska passa in i samma mall, en skola för alla betyder i mångt och mycket att det blir en dålig skola för många. Fram med fler vuxna i skolan, lärare, fritidsledare, assistenter med adekvat utbildning, fältenheten, en kurator på varje skola som finns tillgänglig, en skolsköterska mm. Mer pengar till skolan nu leder till mindre pengar för kriminaliteten senare.

      Fy fan vad bra skrivet! Håller med om allt.

        Tack ❤️

      Sverige fattar inte det

        Nej precis, Sveriges politiker tycker det är viktigare att satsa på att barn ska sitta i fängelse än att faktiskt ta tag i grundproblemet. Mer resurser till skolan, mindre klasser, satsa mer på samverkan mellan polis, socialtjänst, skola etc. Vet politikerna ens vad förebyggande arbete betyder eller behöver dom månne gå om skolan igen? Stackars Sverige.

        Verkar tyvärr vara liknande i många länder och det är så sorgligt hur man inte kan tänka långsiktigt. Men det är väl att det svänger så snabbt i politiken att det är lättare att vinna om man ger folk några extra hundralappar i plånboken varje månad eller något annat man enkelt kan ”ta på”, att investera ordentligt i något som inte visar effekt ordentligt förrän om flera decennier kräver ju enorm långsiktighet och stabilitet. Och även om många tycker skolan är viktig på pappret så är det ju bara några år man ändå berörs och vissa kanske klarar/klarat sig så pass bra ändå att man inte direkt reflekterar över men det påverkar ju samhället i stort varje dag, hela tiden.

    Två saker:
    1. Klasserna är för stora. Många elever far illa av det. Det är utmattande för både elever och lärare. En förändring behövs.

    2. De kommer inte beviljas ledigt. Skolplikt råder. Skolan kommer garanterat socanmäla föräldrarna för att de inte tar ansvar för sina barns skolgång.

    Herregud… brukar inte vara sån men i det här fallet tänker jag verkligen ”varför skaffade de barn”. Barn har rätt till en utbildning, till ett sammanhang och att lära sig att fungera i det sociala med andra barn, i grupper ja. Det är direkt oansvarigt att visa barnen att skolan är inte så viktigt, vi tar ledigt och drar när vi känner för det. Nu läggs grunden, hur tror de att barnen ska klara av mellanstadiet, högstadiet, gymnasiet om de har denna inställning till skolan? Skulle skämmas om jag var dem. Otroligt egoistiskt.

      Men jag inte missminner mig så är Amalia utbildad lärare.

      Nackdelen med att vara borta från skolan till och från och hemskola är vem skall ställa allt till rätta när en 15-åring kommer tillbaka till skolan med bristfälliga kunskaper? Skall vi lägga en massa resurser på hen då bara för att hans föräldrar ville leva van-life?

      Samma med alla familjer som skall resa under skolåret – lärare förväntas förse dem med material och läxor medans de är borta och sedan lägga resurser på att kontrollera allt när de kommer tillbaka. Skola har inte de resurserna idag.

        Jag tror inte att hon är utbildad lärare utan att hon möjligen har jobbat på samma skola som barnen går på. Har aldrig hört henne prata om att hon studerat eller något liknande. Sen är det väl någon slags Montessoriskola eller liknande, men man hoppas ju på att skolan inte går med på att de reser med barnen hur som helst.

          Om det är en Montessoriskola är det ju inte konstigt att den är stimmig och allt hon klagade på. Där uppmanas eleverna att röra sig mycket och det är mycket krav på det egna ansvaret hos barn.

          Sen förstår jag att de inte vill ha sina barn i kommunal skola. Jag som jobbar inom kommunal skola vill inte ha mitt barn där.

          Men att tycka att barnen inte alls ska gå i skolan är bara ren idioti. Dagens skola handlar så lite om att lära sig fakta och mer om att lära sig att kunna tänka och diskutera.

    Som soctant tänker jag bara på hur många barn som skulle fara så fruktansvärt illa om man fick hemskola.

      Ja jösses! Jag har vänner som led under loven, i skolan får man lunch och sällskap och böcker, tänk de som far illa och inte ens får ha det.

      Eller hur många barn som faktiskt far illa i skolan. Inte alla barn trivs i den stökiga, hårda miljö som skolan blivit.

        Så klart. Men skolan är en otrolig skyddsfunktion för de barnen som riskerar att utsättas för våld, vanvård och andra övergrepp. Utan skolan kanske de aldrig träffat andra vuxna. Barn försvinner idag med, men utan en fast punkt I skolan skulle många många fler barn försvinna, vanvårdade, utsättas för alla olika former av våld och övergrepp och giftas bort utan att någon skulle märka det.

          Fast många blir ju utsatta ”både” hemma och i skolan. Att gå till skolan hjälper ju inte då, åtminstone inte kortsiktigt för måendet för dessa elever.

      En till fd soctant här som tänker som du.

      Är inte för eller emot men du får gärna förklara mer hur du tänker? Min spontana tanke är att föräldrar som är dåliga mer än gärna skickar sina barn iväg till skola så snart de får chansen. Har de blivit slagna så kan de ju hållas hemma även om de går i skola. Jag har mer uppfattningen om att det är engagerade föräldrar som hemskolar. Men vet inte, förhoppningsvis finns det någon form av forskning. Men skulle det kunna kontrolleras på något sätt så att de barn där det verkligen inte funkar i skolan skulle kunna hemskolas iallafall under perioder?

        Håller med. Tror ärligt talat att de flesta som hemskolar är intelligenta och väldigt empatiska.
        Det verkar ju inte göras något för att kontrollera föräldrars lämplighet alls från myndigheters håll, eller lärares håll. Vet så många som helt uppenbart blivit utsatta för våld, mitt framför ögonen på lärare/skolpersonal osv, utan att något händer. Så sjukt system.

          Socialtjänsten utreder föräldraförmåga sk ”lämplighet”. Att vuxna inte anmäler när de bevittnar våld mitt ett barn är väl inte systemets fel, utan individen. Det är dessutom ett lagbrott, då de är anmälningspliktiga.
          Jag tror också att det flesta som hemskolar är vettiga och gör det gör en bra sajt, deras barns bästa. Jag syftar på de riktigt sjuka individerna, för de finns.

    Kanske också att barnen blir stressade i skolan av att ständigt vara efter om de har varit borta? Det måste vara svårt med den sociala biten också om de inte har kontinuitet i sina relationer med klasskompisarna och missar kalas eller friluftsdagar. Att vara borta mer löser inte de problemen.

    De får väl ut och fara på vägarna när ungarna har sommarlov och andra lov.

      Ja dom har redan ledigt 17/52 veckor på ett år liksom ?

    Jag läste en berättelse skriven av en ung tonårstjej i USA som vuxit upp i ett påtvingat influenser van life med sina föräldrar som filmade allt. Utan att hon fick säga nej. Hon hade inget privat utrymme, inte något eget ställe, ingen skola. Hon lyckades hitta en släkting som tog in henne så hon blev fri till slut. Fick eget rum, kunde skapa egna kontakter, vänner och socialt liv och börja sin utbildning.

    Vanlife är säkert jättemysigt, vår tids hippies. Tills det inte är det längre.
    #Gabby Petito

      Vad har Gabby med hemskolning att göra, två vitt skilda saker

        Influencerbarn och vanlife. Känns väldigt relevant.

          Hon hade dock inga influencerbarn. Vanlife är väl det enda de hade gemensamt. Hennes sociala medier hade knappt några följare då hon levde dessutom.

    Här är en idé. Res på loven!
    Argumentet behöver inte vara skolplikt, utan just att de vill barnens bästa.
    Det råder sådan koncensus kring att barn mår jätte jättebra av samma & lika dag ut & dag in att det faktiskt är svårt att hitta något som motsäger det.
    Men det går nog om de anstränger sig. Det är ju antiindividualistiskt att göra som alla andra. Är man snöflinga, får man ju snöflingor till barn, får utgå ifrån att de inte har samma behov som alla andra ungar.

      Ja SÅ många dagar per år går ju barnen inte i skola ändå, 10 veckors ledigt på sommaren kommer man långt på och kortare resor övriga liv borde ju egentligen inte vara något problem, poängen är väl att de vill iväg och vara tillsammans, det behöver man inte åka till andra sidan klotet för. Hela helgerna har man ju på sig också.

    Jag håller med i allt hon skriver. Det ÄR långa dagar och höga krav. Mycket högre än när vi var små (jag är 30+). Då kunde man få ledigt en vecka för att åka på semester och vi hade inte betyg förrän i senare årskurser. Nu är det hög press tidigare. Jag tycker att barn ska få vara barn längre, utan att tumma på inlärning, men man lär sig inte jättemycket när man är stressad och utmattad och har massa läxor. Kortare dagar och eller mer lek skulle bara toppen. Och mer tid med föräldrarna (som då också behöver mer tid ledigt för att hinna det). Tror alla skulle må bra av det. Behöver inte vara svart eller vitt.

      De har fortfarande lediga veckor? O kan få 1 extra v. Barnen är lediga ganska mycket

        De har möjlighet till 10 lediga dagar så två veckor utöver de 14 veckor och röda dagar plus klämdagar de redan är lediga.

      Är det långa dagar? 8-13 om man går i förskoleklass, 8-13 som längst 14.30 på vår f-6 skola. Det som blir långt är om man kanske behöver vara på fritids 7-17
      6.30. Men själva skoldagen är inte lång. Och alla influensor kan ju jobba istället för gymma när barnen är i skolan och behöver inte ha barnen på fritids och få hur mycket tid som helst med sina barn.

        Exakt!! Så sant! 8-13 med raster och lunch. Blir man så överstimulerad som hon beskriver av det så behöver man kanske stöd, inte åka utomlands.

    Någon här som följer henne som kan ge mig lite svar ?

    100% säker att hon flyttade till Australien nyss. Vad hände där?

    Ramlade in hos henne förra året och då hade de precis anlänt och köpt en buss som de höll på att renovera. Jag trodde det var en långvarig flytt.

      Hon fick komma hem, sjuk operera sig

        Ah. Då passade det att komma hem. När man BEHÖVDE välfärd.

      Var tidigare emot hemskolning, men efter att ha haft fyra barn i vanlig skola så har jag ändrat mig. Många lärare (även utbildade) verkar stenkorkade, veckobreven är är skrivna på usel svenska och undervisningen i stora klasser verkar inte särskilt ambitiös. Fattar inte hur vi kunnat införa systemet med vinstdrivande skolor. (Jojo, finns säkert bra skolor och lärare också, bara att jag inte stött på dem.)

        Jag gäller helt med,har också 4 barn i skolan och kan inte annat än att hålla med…svenskan är urusel många ggr och när en svenska lärare har problem med grammatiken så är det illa (just denna läkare är dessutom etniskt svensk). Barnen slåss och säger fula ord på skolgården,har mailat rektorn xflera angående språkbruket (kn-lla,f*** you,k-k ,f*tta) hör man lågstadiebarn säga,rektorn svarar antingen ”vi jobbar på det” eller ”just detta barn har en diagnos”. Barnen slåss på gården och pedagogerna kikar i sina lurar. Rektorn har anställt sin huligan make som hemkunskapslärare trots att han förekommer i belastningsregistret x flera senast för 2 år sedan..och innan någon kanske tänker att ja men det är ju invandrare eller ”importerad mångkultur” så vill jag bara klargöra att både rektorn hennes make och alla andra är rent etniskt svenskar. Så jag skulle absolut kunna hemskola mina yngre barn och tycker inte det är något fel med det.

          Jösses! Jag hoppas att du tar en kurs eller två i svenska, innan du funderar vidare på att hemskola dina barn.

            ???är själv välutbildad akademiker,hade MVG i alla ämnen dvs 20.0 på den tiden och skrev 1.9 åå HP..Så tack emm nej tack behöver verkligen inte ta ngn svenska kurs då det är mitt modersmål?

              Men du skriver ju som en kratta?

      Hon ”flyttade” dit. Dvs, hon var där i ett par månader men hennes killes visum tog väl slut samt att hon hade planerade operationer i Sverige.

        Hennes sambo skulle egentligen åka iväg från Australien själv i väntan på visum så det var inte därför de åkte hem.
        De åkte hem för att hon behövde opereras och för att hennes pappa är hemlös och därmed behövde bo i bussen de köpt. Det var därför barnen aldrig hann börja skolan ordentligt där.

          Det stämmer ju inte riktigt då de hela tiden visste att hon skulle hem för en operation under våren. Det var väl mer frågan om att stanna någon extra månad, om Robin hade fått förlängt visum. Att hennes pappa behövde bo i bussen skedde långt senare, då de sedan länge var hemma i Sverige.

      Hon är uppvuxen i Australien då hennes pappa bor där

    Vi är alla så himla olika. Jag är sån hemmaråtta. Vanlife på semestern…visst men att leva så? Nej, inget för mig!

    I Finland (inklusive Åland) har vi läroplikt i stället för skolplikt vilket jag tycker är bra. Har aldrig riktigt förstått det där med att plikten i Sverige handlar om att man ska vara i skolan men inte att man ska lära sig?

    Rekommenderar att kolla uppdrag granskning om hemskolning på Åland. Har blivit en trend att svenska familjer flyttar dit när de inte är nöjda med svenska skolsystemet. En del av dem verkar ha svårt att acceptera att de fortfarande måste följa en läroplan, en förälder sa till och med att hon anser att man inte vill lära sig vissa saker som lärs ut i skolan. Personal som ska kontrollera att barnen lärt sig det de ska får hot från vissa föräldrar. Vissa vill undvika myndigheter totalt och köra sitt eget race och detta känns farlig.

    Däremot finns de också de där barnens lärande inte gått framåt i skolmiljö och att de faktiskt lär sig bättre hemma.

      Rekommenderar också uppdrag granskning om saken! Väldigt intressant!

      Vet du, eller någon annan, hur ålänningar ser på svenskar som flyttar dit? Är de välkomna, eller ses de som jobbiga kufar? Förstår att det så klart är olika från olika person, men den generella attityden liksom.

        Jag flyttade till Åland för ett år sedan, dock inte för att hemskola. Hittills har alla varit trevliga och välkomnande. Det kan vara lite svårt att lära känna folk, men så är ju faktiskt många av oss svenskar också. Jag trivs jättebra.

      Jag tycker också att Finlands läroplikt är bra. Finland har faktiskt utsetts till det bästa utbildningslandet i världen flera gånger.

      Visst finns det nackdelar men läroplikt, när föräldrar eller ”utbildare” inte följer de krav som finns. Men i det stora hela så tror jag att läroplikt istället för skolplikt är ett bra alternativ för de barn som har svårt för skolmiljö, tänker främst på barn med NPF-diagnos och liknande. Dessutom är det ganska hårt reglerat och det ställs höga krav på de som hemskolar sina barn.

      Läroplikt alla gånger, om jag får välja. På det sättet ställs det krav på faktiskt lärande, så en elev inte bara kan lalla igenom grundskolan med icke-godkända betyg. Med hot om vite och evig skolgång motiverar vi ungarna att nå minst godkändt i alla ämnen. En elev kan också sparkas ut från skolan om hen inte lyder regelverket, och blir därmed skyldig med hjälp av vårdnadshavare och kanske socialtjänst att fixa sin utbildning i en annan skola eller på ett annat sätt. Då slipper vi också problematiken där offer och förövare måste gå tillsammans i samma skola, pga skolplikten.

    Om man vill leva som en hippie och flänga runt så kanske man inte borde skaffa barn. En tanke bara.

    Impopulär åsikt: jag tror att många barn skulle gynnas och må bättre av en mer avancerad skolgång, för att inta tala om samhället och utvecklingen i stort.
    Skolan är väldigt mycket ”minsta gemensamma nämnaren”. De svagaste eleverna dikterar takten och ges merparten av resurserna, de andra kommer ju klara sig ändå. Det är ”elitistiskt” och ”osolidariskt” att satsa på de mer kapabla, t.ex. i specialklasser.
    Att stimulera duktiga barn gynnar hela samhället i förlängningen och tar tillvara på människors förmågor istället för att döda deras lust att lära.
    Come at me…

      Tänker inte come at you det minsta. Tyvärr är det samma sak på förskolan. De med särskilda behov och i behov av massor med stöd styr. De andra får flyta med och klara sig själva. Det är ju både skevt och lär väldigt tidigt ut ”djungelns lag”, att den som hörs och bråkar mest får mest uppmärksamhet.

      Håller med. Skolan är för alla. Men för de som kan och har det enkelt anpassas det inte. De får fastän de kan läsa sitta och klippa ut sitt namn i färgglada papper för hela klassen ska göra samma. Det är också en anledning till att barn blir hemmasittare, skolan blir meningslös och outmanande.

      Också en ganska impopulär åsikt: Skolans plikt är först och främst att få alla elever att uppnå de grundläggande kunskapskraven. Söker man högre resultat än så ligger det på föräldrar och eleven själv.

        Så de ska bara erbjuda undervisning för att få betyg som motsvarar godkänt och sen ska man göra ytterligare uppgifter hemma för att få högre betyg eller?

          De ska erbjuda undervisning upp till det högsta betyget. Men stödinsatser, extrauppgifter och särskild undervisning för att lilla Jimmy ska få a istället för c är inte upp till lärarna.

      Håller med. Tack och lov är mina barns skola faktiskt förvånande bra på att stimulera de som är duktiga och barnen jobbar på sin egen nivå, som såklart är olika i olika ämnen. Men minns det verkligen inte så från min egen skolgång, där var det verkligen låg nivå för det mesta.

    Jag känner inte till dom här sedan innan men hade dom råd att köpa ett hus på grund av sociala medier?

    Tror att de tjänar massor med pengar, vet en usel influensa som tjänade miljonen på ett år, hen är på riktigt USEL.
    Dessa 2 har många samarbeten och gör de bra dessutom.

    Det här är ingen som jag någonsin har följt, men när jag läser det här förstår jag det som att hon har flera olika sociala medier. Är det vid sidan av ”vanligt” arbete eller är det heltid med sociala medier? Vilken typ av lärare är hon? När utbildade hon sig till det?

      Usch, nu är jag kanske elak, men ju mer jag har följt henne desto mer tycker jag illa om henne.

      Har hon utbildat sig till lärare innan eller efter hon började med sociala medier?

        Danslärare är väl det enda inom lärande som hon jobbat som? Det och glassförsäljare

          Dans? Okej! Jag hade ingen aning utan googlade bara för att veta lite mer om henne för namnet sa inget förutom det som stod här. I intervju berättade hon att hon hade jobbat 250 % som lärare samt klassföreståndare och eget företag och undervisning i dans och det gjorde att jag uppfattade det som att hon var lärare utöver dansdelen, men så var det alltså inte?

    Verkar härligt med vanlife, för en tid iaf. Hemskola är nog få som klarar av ordentligt.

    Jag tror att om samhället i sig inte skulle vara så sjukt inriktat på prestation skulle barnen må bättre i skolan också. Nu har ju många barn typ 5 aktiviteter efter skolan, de ska umgås med vänner även på nätterna via mobilerna, de ska hinna med läxor. Inte konstigt att barnen blir utmattade och får ångestproblematik, när får dom återhämta sig efter skolan? Föräldrar behöver bli bättre på att bara låta barnen få ha sin fritid och även bli bättre på att begränsa sociala medier så tror jag att många problem skulle lösas och barnen skulle klara av skolan bättre. OCH såklart också mindre klasser, mer resurser etc till skolan.

    Varför tror såna här som lever vanlife eller gillar att resa mycket att just deras barn borde få slippa skolan och det är alltid deras barn som skulle må så mycket bättre av att slippa skolan utan lära sig på deras resor.
    Visst man lär sig saker när man reser men inte direkt sånt som man lär sig i skolan.
    Hur tror hon dessutom att hon ska kunna hemskola barnen med tanke på hur lite koll hon själv har på grejer.
    Bara hennes åsikt att vi säger att barnen inte kommer till skolan och vad ska dom göra åt det. Det är skolplikt i Sverige och går inte barnen i skolan är det böter.
    Dom valde att skaffa barn så dom får väl anpassa sig.

      Och hur tror de skolan skulle funka om alla levde vanlife? Krävs ju några vanlisar som inte är lediga och kan skapa den där samhörigheten och klasskänslan som hennes barn kan rotera in och ut ur.
      Ev en utmaning för lärare också om alla vill ha ledigt lite hur som.

    jättebra med skolplikt! tycker hon resonerat helt galet. hon verkar inte klok med detta flängande, hon och hennes barn har ju troligen diagnoser som gör att allt blir såååå jobbigt jämt, fel på skolan osv .. och man kan ju undra hur mkt barnen vill detta… det ser mer ut som om dom själva vill det. tror inte ett skatt på att när hennes dotters 11-12år och kanske får intresse för smink, tik tok, kläder, kompisar osv att barnen tycker det är kul att leva hippieliv med ”tok-roliga” mamma i en husbil ….

    ”vi behöver anpassa oss” nej ni är helt fria att flytta utomlands där skolplikt inte finns, men sen i samma mening skriva att man vill ge en klass osv. Hur går det ihop?

    Jag och min kille har också gjort vanlife, och la ut vloggar på YouTube. Nu var jag ju en del av det själv, men tycker ändå att glorifieringen av vanlife är problematisk. Det har liksom blivit vår tids sätt att komma ur hamsterhjulet, och bryta sig fri. Men det ska ju inte behöva vara såhär.

    Att romantisera att bo i en bil spelar bara samhällets orättvisor i händerna. Det vore bättre om vi levde i ett samhälle där alla hade råd att köpa ett drägligt boende, istället för att tvingas lajva hippieliv på hjul.

    Kanske inte så utbrett än i Sverige med tanke på det kalla klimatet, men det är väldigt utbrett i övriga Europa, och speciellt här i Australien.

    Det viktigaste i situationen är ju att fråga sig vad barnen vill. Vill de verkligen lämna sina kompisar och lärare?

    Sen är jag ju inte förvånad över att hon inte bryr sig om något så ”larvigt” som skolplikten med tanke på att hon tyckte det var okej att köra ett fordon utan korrekt körkort och lägga upp det på sin SoMe som ”Tihi jag vet att jag inte får men jag gör den ändå. Jag är så busig”.

    På ett teoretisk plan tycker jag att skolan är en fantastisk plats. Men som den har utvecklats är den tyvärr inte det idag. Eftersom noll och inga resurser läggs på varken förskola eller skola, är den idag grogrunden för många av de samhällsproblem vi har idag. Jag själv är förskollärare och var väldigt väldigt tveksam inför att ens ha mina barn på förskola.

    Haha och jag för min del kan inte släppa att Amalia med tillhörande vännina Sofie stal en väska av Arantxa Alvarez på nattklubben Hugo ca 2010 ? Hon blev uthängd på Arantxas Facebook

      Berätta mer

        Jag var ute samma kväll, minns att Arantxa med vänninor lagt väskor på golvet och ”dansade runt dem” vet inte om man gör så längre. Men en lång historia kort, Amalia med väninna tog A väska och drog. A la dagen efter ut inlägg på fb och frågade om någon sett hennes väska. Sen kom det fram vilka som tagit den, då la hon upp personernas namn och frågade om någon kände dessa damer då de tydligen tagit hennes handväska haha. Hon ville komma i kontakt med dem ? det var de hele.

    Dans? Okej! Jag visste inte att det var det hon hade undervisat i utan googlade bara hennes namn för att förstå mer om vem hon var och såg intervju. Hon berättade att hon hade jobbat 250 % och att hon förutom tjänsten som lärare samt klassföreståndare drev eget företag och undervisade i dans. Jag förstod det som att dans hade varit vid sidan av hennes lärartjänst, men så var det alltså inte?

    MEN HERREGUD barnen går inte i skolan för att ”vara systemet till lags” utan för att få en utbildning?!? Det var fan det dummaste jag har hört. Vad ska hon göra när de inte hänger med i undervisningen för att de varit borta då? Och hur ska lärarna kunna undervisa när elever kommer och går som de (deras föräldrar) behagar? Vilket jävla dumhuve.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *