
Idag är det sista riktiga skoldagen för Lynn och imorgon börjar jullovet! En tid som är underbar men också utmanade. Många dagar att fylla med saker att göra, extra knepigt är det när pulkabackarna står snölösa. Jag har iallafall tänkt ut några saker som jag är riktigt sugen på att göra och som jag tycker adderar mys och feelgood. // Elsa Billgren
När jag läste början av Elsas inlägg så trodde jag att det skulle handla om att man inte behöver ha tusen planer på jullovet för att det ska kännas kvalitativt, men ack så fel jag hade.
Istället har hon en lång lista på saker hon vill beta av på ledigheten, och jag får sympatikuspåslag av blotta åsynen.
För mig är det lyxigt att inte ha en massa planer, listor eller krav under en ledighet och jag skulle aldrig få för mig att boka upp den på förhand.
Är det månne annorlunda när man har mindre barn? Måste man ha ett fullspäckat schema för att de inte ska klättra på väggarna? Kan man inte bara rasta av dem på ett studsmatteställe eller liknande?
Var och en spenderar förhoppningsvis sin ledighet på det sätt man känner för, och som förhoppningsvis laddar upp batteriet lite.
Hur tänker ni här och har ni några enkla pyssel eller liknande att ta till om det krisar? Jag har precis plöjt båda säsongerna av ”Förrädarna” och har älskat varje avsnitt. Trots att många säger att säsong 1 var den bättre av de båda så håller jag inte med. Bortsett från att det var EN vinnare, i säsong 1, så föredrog jag säsong 2 helt klart.
Ett svinkul koncept helt enkelt, men jag kan inte låta bli att fundera över hur jag själv hade agerat som deltagare?
Hade du kunnat ljuga utan att bli avslöjad, tror du? Jag har NOLL pokerfejs, men hade gärna varit med ändå.
🙂 ”Bazinga!”

Fast det är ju alltid bra med tips för de dagarna man faktiskt vill hitta på något. Upplever inte hennes inlägg som stressande utan mer som ett tipsande ifall man har lite dåligt med inspiration.
Verkligen, dessutom var det rimliga och görbara tips, inte alltför dyra eller. Svårt att förstå hur detta inlägg kan kritiseras…
Ja, en sån lista är väl mer som en meny man kan välja nåt ifrån än ett aktivitetsschema som är hugget i sten.
Det var ett par musiebesök, ett pyssel, lägga pussel, träna, baka och ”dela upp dagen” på Elsas lista. Och något hon ville se på teve. Låter väl som en rimlig ambition för ett jullov.
Jag har inget särskilt planerat för ledigheten men kommer bli rastlös efter ett par dagar och börja hitta på grejer, skulle jag tro.
Trött på klagandet om att folk ”blir stressade” av att andra pysslar eller hittar på för mycket. Det finns bara en lösning på det, och det är att logga ut.
Ja, det är ett jävla gnäll överallt om detta just nu. Ta ansvar för dig själv och ditt eget liv istället. Fundera över varför det stör dig så mycket att andra gör på ett annat sätt eller prioriterar annorlunda än du. Det säger mer om dig själv än om andra. Och att ta eget ansvar för sitt välmående kan vara att logga ut från sociala medier och göra det DU vill göra.
Fast det kan ju omöjligt vara sant. Klart inte Camilla får stresspåslag av att läsa att Elsa Billgren vill se på TV och gå på museum under jullovet. Varför skriver hon det då, pja för att hon driver en blogg och vill ha kommentarer. Alla har ett excelark, även Camilla 😉
Kan vara hälsosamt logga ut helt under julen. Tänker undvika sociala medier så mycket som möjligt. Undvika instagram facebook. Bara läsa nyheter. Läsa riktiga böcker istället. Promenera. Kanske gå på bio ut och äta. Leva i verkligheten
När jag var liten så var vi barn ute och åkte pulka och snowracer hela dagarna i olika backar, medan föräldrarna kunde ta det lugnt hemma. 🙂 Så håller med om att det kanske blir lite knepigare när en sådan aktivitet försvinner.
Tvivlar på att föräldrarna tog det så lugnt alltid, utan passade på att fixa massor när barnen var ute. Numera verkar det dock inte funka riktigt utan nu är föräldrar ofta med på pulkaåkning mm = dubbelstress för de hinner inte jobba undan när kidsen leker.
För övrigt tror jag inlägget mest var en klassisk raggning efter kommentarer, dvs skapa engagemang. Och många uppskattar nog tips från Elsa och andra.
Ja men du minns ju tiden från när du var 7-8 år. En fyraåring kan inte promenera ensam 1.5km till en pulkabacke och roa sig en hel dag
Jag är med Elsa! Tycker det är tråkigt att bara skrota runt hemma. Innan barn var det nice att inte ha några planer och plöja en serie men det går inte nu och då är det mycket roligare att hitta på saker!
Enig, finns ett väldigt tydligt innan- och efter barn när det gäller just det här!
Ålder och typ av arbete tänker jag också?
Tycker inte alls hennes lista var ”maxad” utan förlag på helt rimliga aktiviteter att hitta på under en ledighet. Har vänner som ska åka på skidsemester i Sverige OCH solsemester. Varje dag är planerad. Det kallar jag för maxat ?
Knytkalas på julafton. Sen blir det bok och Netflix, varvat med hundpromenader. Eventuellt ska jag se filmen om Robbie Williams.
Är jag ledig så är jag bara ledig de dagarna jag kan vakna och klura ut vad jag vill göra av den utan en massa ”måsten” oavsett om de är trevliga eller ej.
Får iaf en massa gjort men kanske inte sånt som man eller andra trodde man skulle göra……
Det enda som är tradition här är taco’s på annandagen. 25e året i år. Och allt för att jag inte är så förtjust i julmat. Så annandagen är det min typ av mat. taco’s kan ju varieras i det oändliga…..
Tyckte inte det var så mycket på hennes lista 🙂 blev dessutom inspirerad!
Jag hade åkt ut som #1 i förrädarna. Jag är som en öppen bok ?
Sympatikuspåslag? Vad menas? Ska man avstava sympati-kus-påslag? Vad betyder mittenordet?
Sympatikuspåslag är ett ord. Sympatikus-påslag blir det om du vill avstava det.
Ah ok! Tack!
Blir lite stressad av att läsa, så glad att jag inte har barn. Hittar absolut på saker under ledigheten men vill också kunna skita i det om jag vill. Och vara spontan och bara underhålla mig själv med aktiviteterna ?
Samma här. Så skönt att kunna göra vad man vill utan att stressa över att behöva underhålla någon annan.
Tror ni att fler komma att tänka på klimatförändringar nu när det inte är ngn snö i Stockholm öht?
Har inte haft snö i min lilla stad på många år. Regn och slask. Folk bryr sej inte om miljön. Tyvärr.
Nej. Snön kommer väl i vanlig ordning ordentligt i slutet av januari.
För 30 år sen kom snön i vanlig ordning i november,början av december.
Det är ju för att de inte har lämnat tillbaka Tjelmetje än!
Hur tänker du nu? Vädret är inte klimatet.
Stockholm har ju redan haft en vända med snö som kanske kom tidigare än ”normalt”
Hur ofta är det vita vintrar i Stockholmsområdet tror du?
Snön brukar sällan ligga länge eftersom KLIMATET längs kusten är mildare pga att havet värmer.
Haha nej. Det har varit oväntat mycket snö på jul de senaste åren men många jular har varit helt bara, även när jag var liten på 90-talet.
Ja.
Jag bodde i mellansverige som barn på 70-80-talet,och det var fullt m snö från nov-mars,ibland april då det snöade på min födelsedag.Meterhöga plogvallar,man byggde snöhästar,snökrig med borgar,åkte skridskor,och hängde i pulkabacken.Hat foton från de vintrarna och tycker det är sorgligt att de är försvunna nu.Barn idag vet inte vad en riktig vinter är.
Men vi har ju haft exakt det du beskriver för bara något år sedan, meterhöga vallar och stora snöfall i april osv. Jag gissar att det inte var snö konstant mellan nov-mars när du var liten heller, men bilderna och minnena är väl från de dagarna det fanns snö på backen. Vilket det gör i omgångar även nu.
SMHI har digitala uppgifter om dagar med snötäcke på 37 platser i landet sedan vintern 1951-52. De är utspridda från norr till söder. Där ser man tydligt hur vintrarna har förändrats och förkortats under de senaste 70 åren.
Jo visst, jag menar inte att ingenting har förändrats. Men det som beskrivs i kommentaren om snöbaserade aktiviteter och att det ibland snöade i april – det får ju barn idag också uppleva.
Inte riktigt, i vissa delar av landet har vi inte längre meteorologisk vinter utan går från höst till vår.
Vilka klimatförändringar?
Jag hade nog kunnat ljuga hyffsat. Men de flesta har ju en ”tell” så ska man blanda ljug och sanning så kommer nog någon på mig förr eller senare.
Ex My fladdrar med blicken när hon skarvar. IL skjuter ut hakan och får lite död blick eller vad man ska säga.
Ang aktiviteter: finns ingen universal lösning på det.
Ett tips är dock att fråga barnen.
Barn har fantasi och vet rimligtvis själva vad de vill göra.
Det här med att aktivera barn hela tiden, när började det?
Har två barnbarn som har massa aktiviteter på fritiden, men dom längtar alltid till oss och till lugnet. Vi ritar, spelar spel, bygger saker av kartong eller bara sitter och pratar om allt dom funderar på. Att bara ta det lugnt utan en massa krav på att prestera.
Jag tänker att hälsa på hos er också är en aktivitet? Kanske inte hade varit lika mysigt och kul om det var vardag?
Det undrar jag också. Kanske i samband med att sociala medier gjorde sitt intåg och att det blev en tävling att visa upp sitt liv. Visst gjorde vi också aktiviteter med barnen, men inte varje dag. På sommarlovet/semester brukade vi ha lite varannan dag metod. En dag aktivitet/utflykt, nästa dag lek hemma (och hushållssysslor som måste göras även när man är ledig).
Killgissar att det började i takt med att sociala medier blev stort. Mammor som ”tävlar” mot varandra om vem som gör mest och har barn som är duktiga på flest saker.
Tror snarare det handlar om att man tycker barnen sitter för mycket framför skärmen om man inte ”aktiverar” dem.
Och de gör de ju också, 90 % av barnen rör sig för lite.
Tror den självaktiverande funktionen hos barn förstörs av för mycket skärmar och även av att sälla ha (skärmfri) fritid.
Istället är det mammorna som sitter framför skärmen och uppdaterar om sina barn. Samtiden.
Ni som häver ur er generaliserande domedagsprofetior och kallar det ”samtiden”, hur mår ni egentligen? Känns deppigt.
Världen är deppig. Öppna ögonen.
Det var ju typ det Elsa planerat också? Baka, lägga pussel, göra något pyssel?
Men här inne fick väl iofs Elsa nyss kritik för att hon var osugen på att signa upp barnet på idrottsaktiviteter och spendera hellen i en idrottshall.
Besöka er och göra det du nämner är ju också en aktivitet i barnens liv, det är ju inte vardag.
Det du beskriver är väl att aktivera sina barn? Spela spel, pyssla, rita.. Allt som inte är att barnen får hitta på saker själva att göra är ju aktivering.
Fast dom gör ju det själva, vi plockar fram allt och så får fantasin flöda. Vi är med lite vid sidan om och hoppar in när det behövs.
Men det är ju inte barnens vardag 😀 De åker hem till någon annans hus där några vuxna ”plockar fram allt så fantasin får flöda” och är med lite vid sidan. Hade ju varit en annan sak om du var barnens mamma/pappa och de bodde hos dig.
Här är din ?. Du vinner. Dagens föräldrar är skit jämfört med dig.
Du kanske känner dig som skit Lulu, men om du känner så kanske du kan söka hjälp för det hos någon som kan hjälpa dig att bli en bättre förälder.
Mina barnbarn har har väldigt bra och engagerade föräldrar…jag har väl varit en bra förebild?
Att rita, spela spel, bygga saker av kartong är ju en aktivitet?
Aktivitet är synonymt med sysselsättning, dvs du gör något. Du aktiverar dina barnbarn genom att plocka fram pyssel. Vad är skillnaden mot de aktiviteter föräldrarna gör, menar du?
Att barnbarnen trivs hos dig och gör dina aktiviteter betyder heller inte att de inte gillar sina föräldrars aktiviteter.
Det är lite skillnad på aktivitet och aktivitet, föräldrarna tar dom till Skånes djurpark, Astrid Lindgrens värld, Leos Lekland, deras idrottsträningar, tävlingar m.m.
Det är planerade aktiviteter.
Var har jag sagt att dom inte gillar de aktiviteter som dom gör med föräldrarna? Jag säger bara att man kan vara utan en massa planerade aktiviteter, barn är väldigt kreativa om dom får tänka ut vad dom vill göra utan att vi vuxna ska planera in något varje dag.
Och jag kan garantera att dom inte sitter stilla 90% av tiden, snarare så är dom nog mer aktiva än dagens barn i allmänhet.
Är det inte bara det att Elsa inte jobbar lika mycket som alla vanlisar, så hon förstår inte riktigt vikten av att få pusta ut och bara ligga på soffan ett par dagar, innan allt drar igång igen? Med låg arbetsbelastning har man ju tid och ork att lägga upp planer även för de lediga dagarna.
Apropå Förrädarna. Kolla gärna in tv-klippen med Thomas Bodström där han 1) identifierar sig som en psykopat och 2) argumenterar mot Douglas Roos som skänkt en miljon till Dumpen för att skydda utsatta barn. Inte direkt sympatiskt enligt mig.
Sorry var inte menat som svar till Ellen.
Att argumentera mot Dumpen är i allra högsta grad sympatiskt, och rimligt.
Och nej, man är inte pedofilkramare bara för att man kritiserar Dumpens metoder.
Du förstår väl kritiken mot Dumpen? Man kan inte göra vad som helst för att man tror sig ha eller ens har ett gott syfte.
Plus att hon kan göra många av aktiviteterna som jobb, dvs blogga och instagramma om det.
Det är väl inte konstigare än att folk är olika? Och såklart också har olika stort behov av återhämtning, finns väl folk som jobbar superlite och ändå inte orkar planera mycket, och folk som jobbar massor och har massor för sig på fritiden.
Ja om man hr tungt jobb, som typ undersköterska på kirurg avdelning eller geriatriken och jobbar skift är orken garanterat inte som hos en en influenser
Elsa Billgren… lol
Om ni gillar förrädarna så måste ni kolla på den engelska versionen.
Då framstår den svenska tyvärr som enkel, tråkig och väldigt låg budget.
Den engelska är sååå sååå mycket bättre och spännande.
Enligt mig toppklass!
Vanliga människor är oxå mer spännande då dom vågar mer och finalen i säsong 2 är topp bland det bästa jag sett.
Någon annan som sett förrädarna UK?
Avis på er som har den kvar.
Var kan man se den då?
Finns också på tv4
Jag håller med till fullo. Säsong 2 var otroligt bra!
Tycker sakerna Elsa vill göra på jullovet med sonen är rimliga. Däremot reagerade jag på att hon skrev att hon direkt inte önskade sig ngt i julklapp. Inte konstigt då det inte gått en enda v på året utan att hon släpat hem ngt nytt till dig själv eller ditt hem.
Sitt hem ska det vara. Även om vissa saker att second hand är de ju nya för henne
Barn idag har för mycket aktiviteter, styrda aktiviteter. De behöver leka på egen hand och aktivera fantasin. Med det säger jag inte att de inte behöver tid för sällskapsspel, att baka osv…det är superbra aktiviteter. Men de behöver också ”bara vara”. De flesta tillbringar långa dagar i förskolan med aktiviteter och en hög ljudnivå. Bara mys lite med barnen, låt barnen välja vad de vill göra.
Men sluta överaktivera dem för inlägg på sociala medier.
Jag tycker att det var väldigt rimliga tankar och förslag som varken utesluter slappande eller aktiviteter. Kan ju också ses som ett inspirationsinlägg om man själv har idétorka.
Hon har ju duktig flicka-syndromet deluxe och är allmänt stressad, men det är ju inte speciellt ovanligt det iallafall.
Åka pulka, baka nåt, sitta och glo/mysa framför granen, spela spel, gå en promenad. Låter rimligt.
I Sthlm finns det ju tusen grejer att göra med barn om man nu är rastlös eller livrädd att barnen ska bli uttråkade. Tusen museum, allmänningens skridskoåkning typ överallt, lekland i oändliga mängder osv osv.. Så hon kan nog släppa oron på att inte veta what to do.