Mamman i den svenska Youtubefamiljen”Swedish Family” har nyligen uppmärksammats för att använda AI-genererade bilder i en barnbok som publicerats under hennes namn – Joanna André.
Boken – ”Det spökar på äventyrsbadet” – har illustrationer som anges vara AI-genererade (”Illustrationer: AI-genererade ©Joanna André” står det exakt) är utgiven på bokförlaget The BookAffair.
Enligt Gunnar Krantz – serietecknare och professor i visuell kommunikation/teckning på Malmö universitet – på Sydsvenskan, som har granskat boken, är resultatet en stor besvikelse. Boken må ligger på alla topplistor men barnen är värda mer än detta, enligt Krantz.
Problemen för förlagen kan vara mer intrikata än man först kan tro. AI-genererade bilder verkar nämligen sakna upphovsrättsligt skydd eftersom ingen människa skapat dem, vilket innebär att ingen kan hävda äganderätt för dem. Lite som debaclet med de målande aporna, och vem som skulle tillskrivas upphovsrätten för tavlorna.
Dessutom skapas enligt Krantz en ”bildmässig rundgång” när AI tränas på undermåligt innehåll och andra AI-genererade bilder, vilket leder till surrealistiska resultat. AI har särskilt svårt att förstå mänsklig anatomi, och det är händerna som ofta blir mest fel, vilket blir tydligt i den här boken som har lite att önska vad gäller anatomisk korrekthet. Antingen är det fyra fingrar på en hand, eller hela sex stycken.
Det är alltså tydligen svårare med AI-händer än man först kan tro.
Isabella Löwengrips och Aimastars AI-bilder har ju också en del att förbättra vad gäller just detta.
Klicka här om du missat det.
Så vad handlar det här om?
Visst kan man tänka sig att det handlar om olycksfall i arbetet, dålig ekonomi, en ovan redaktör eller brist på kompetenta tecknare – men så är inte fallet, enligt Krantz.
Joanna André, bokens författare, är också en av hjärnorna bakom ”The Swedish Family”, en av Sveriges mest populära YouTube-kanaler med över 700 000 prenumeranter och 800 miljoner visningar. Förlaget, The Book Affair, har en chef med över 20 års erfarenhet som förlagsredaktör på både Bonniers och Forum, så det är knappast brist på kunnande där heller (källa: LinkedIn). Dessutom kryllar det av skickliga illustratörer i Sverige just nu, så brist på talang kan inte heller vara problemet.
Nu är det inte förbjudet att publicera böcker med dåliga illustrationer, det har hänt förr och kommer förmodligen hända igen, men jag vill ta upp Krantz två frågeställningar här i slutet av inlägget.
Han vill först veta om barnen verkligen inte är värda mer än kackiga AI-bilder, och avslutar sin krönika så här:
Det större problemet är av filosofisk art. Vad händer med oss om det mänskliga subjektet bakom berättelser försvinner? Om de färdigheter och kunskaper som länkar oss till mänskligheten historiskt och kulturellt ersätts av AI? Ingen Ilon Wikland, Sven Nordqvist, Tove Jansson eller John Bauer, men en oändlig ström av bilder som på ett kusligt sätt påminner om deras verk. Vill vi verkligen ha det så?
Barnen tror jag skiter i om en hand har fyra eller sex fingrar, de noterar det förmodligen inte ens.

Fy fan vilket skräp! Oavsett om man använder AI eller ej så måste man ju kvalitetsgranska sina produkter. Eller så skiter man i det medvetet vilket i så fall är cyniskt och sunkigt. Tummen ner!
Tummen på handen med fyra fingrar, eller sex? 😉
Tummen på högerhanden
AI har verkligen tummen mitt i handen! 😉 *badum tss*
Usch för AI.
Jag tror att anledningen till att mamman inte valt nån illustratör är för att hon själv vill stå i centrum. Hon vill göra allt själv. Se bara deras kanal och allt de lägger upp. Det framgår så tydligen vem som är den drivande och den som styr hela familjen. Deras bröllopsvideo som nån annan filmade och klippte kom upp medan de firade sitt bröllop, den togs ner dagen efter för den höll inte måttet enligt mamman.
Postade du inte detta inlägg igår?
Jo det gjorde hon, och sedan plockade hon ner det av någon anledning som jag inte förstod..
För att det var fullt med felaktig information. Det var ett helt stycke om att Krantz skrev att barnboken var tänkt att vara ett pedagogiskt hjälpmedel för barn att förstå fallgroparna med AI. Vilket är helt fel.
Antingen hade Camilla inte läst artikeln, eller så bad hon Chatgpt att sammanfatta och så gjorde hon själv misstaget att inte dubbelkolla.
Bakom tanten, är det vattenrutschkanor som inte slutar i en pool?
Vilket haveri. Önskar alla bojkottar Al. Det räcker med digitalt i den här världen. Vill inte ha robotar och sånt i framtiden.
Vilken typ av AI vill du bojkotta? Vardagen är full av AI, men de flesta vet inte om det.
AI används t.ex. i redskap för hörsel- och synskadade. De kommer att bli bättre så det vore ju trist om ”alla bojkottar AI”.
Eller så väljer vi var och hur vi använder tekniken. Jag ser gärna att vi använder AI för att hitta tumörer på röntgenbilder t ex.
Lyssna på Förlagspodden, i senaste avsnittet diskuteras den här boken. De är lite för okritiska kan jag tycka, handlar väl delvis om att de varken förstår eller intresserar sig för barnlitteratur. De missar också helt (den viktiga) aspekten att The Swedish Family är ett enormt och välkänt varumärke. På dem låter det som om boken ligger på topplistor pga AI-illor när sanningen är att den ligger på topplistor TROTS illustrationerna (pga en mkt trogen fanbase).
Vilket obehagligt barn som inte reagerar på sex eller fyra fingrar skulle jag säga ? Tror att det kostar mer i tid att få AI att göra jobbet än att anlita en illustratör. Det är super-jävla-svårt att skriva rätt promt för att man ska få det som man önskar.
Barn brukar ju vara jätteduktiga på att hitta fel i illustrationerna, om något byter färg från en sida till en annan tex. Iallafall mindre barn verkar ta in bilderna på ett helt annat sätt än vad man gör som vuxen och därför känns det lite extra sorgligt att det inte är gjort med omsorg.
Nej, det tar långt mycket mer tid att illustrera än att be ai göra en bild. Men däremot behöver du ge den rätt förutsättningar. Men det är ju samma med att illustrera, bara för att du har en penna så kan du inte rita bra ?
Kan ju vara bra för de som debuterar och kanske har en väldigt liten budget, att få ihop en hyfsat snygg barnbok ändå om man har en bra idé men inga pengar att anlita illustratör. Men det är ju supertråkigt om den här typen av bilder blir standard bara för att få till det snabbt, ”göra allt själv”, eller för att öka marginalerna. Tänker på alla fina barnböcker jag läste som barn och nu tagit fram till barnen, det väcker sådana minnen och känslor och är verkligen en stor och viktig del av barnlitteraturen! Bilderna är ju inte bara där för att visa vad som sker utan de är ju tolkningar och de ska berika historien och ge rätt känsla.
Självklart kan man välja bort böcker med dåliga bilder, men blir detta standard kommer ju färre ägna sig åt att illustrera, mindre variation, kan bli dyrare att anlita och svårare att konkurrera med kvalitet osv, ingen utveckling jag känner mig sådär jättepositiv till direkt.
Tycker det är trist när alla nuförtiden måste göra precis allt. Håll dig till det du är bra på istället och var stolt över det du gör. Detta och mkt annat nuförtiden är så himla pinsamt. Att man inte skäms.
Men ai utvecklas också hela tiden. Så som bilderna ser ut idag kommer de inte se ut om ett år. De blir också bättre och bättre. Och helt ärligt, vad gör det för skillnad för den som läser boken om bilden är ritad av en person eller av en dator? Om bilden är bra alltså.
Får väl återkomma om ett år då, då kanske jag anser att AI överträffar människan vad gäller att illustrera barnböcker. Nyskapande, unikt och med rätt känsla. Men ser inte direkt poängen med det? Känns ju roligare med något som en verklig människa har skapat och kan de också leva på det så är det ju bra, AI kan hellre ta över tråkiga jobb.
För mig är det stor skillnad på vart bilderna publiceras. En barnbok är något som förhoppningsvis läses många gånger. Där bilderna har stor betydelse. Ofta kan jag gilla en illustratör och välja böcker hen har varit delaktig i. Det är en känsla av att få vara en del av den personens fantasi. Om det är en bild på en hemsida bryr jag mig inte på samma sätt.
Om du debuterar på ett seriöst förlag betalar förlaget en illustratör (oftast delar författaren och illustratören på royaltys).
I barnböcker är text och bild otroligt viktiga för barnen. Tänk Elsa Beskows böcker och Sven Nordqvists ”Pettson och Findus”. Prioriteringen med den här boken verkar vara pengar, inte barnens upplevelse. Tråkigt när de byggt sin framgång på barn. För att dra det kanske lite för långt känns det som att pengar överlag lockar mycket mer än att faktiskt se till barnens bästa med tanke på hur de på sin kanal filmar sina barn i situationer som inte är ok.
Vem säger att man inte kan födas med sex fingrar? Läs på om polydaktyli!!!!!
Du har helt rätt, visst kan man det och det är inget fel med att representera den gruppen i böcker eller dylikt heller! Om någon däremot förlorar två fingrar från en bild till en annan känns det dock som att författaren av misstag lämnat ett hål i historien. Vad hände? Var det en olycka eller avsiktligt? Och hur kommer det sig att ingen i familjen reagerar nämnvärt, till och med den drabbade tycks ha gått vidare som om inget hänt?
Hoppas att kulturarbetarna blir av med jobbet och börjar göra något nyttigt istället. Alla som inte bidrar till vetenskap och forskning sinkar den.
?? tråkigt för dej att ingen nappar på betet. Mvh en som inte bidrar till vetenskapen
Nordqvists böcker har helt fantastiska illustrationer! Har kvar många böcker från det att jag var barn, och har läst böckerna igen nu till mina egna barn. Man ser så många roliga och finurliga illustrationer på varje sida! Hittar något nytt vid varje läsning.
Kan förövrigt rekommendera boken Minus och stora världen, skriven och illustrerad av Nordqvist. Var en favorit som barn och håller än idag i vuxenåldern. Barnen gillade också den, mycket tack vare bilderna!
https://www.adlibris.com/se/bok/minus-och-stora-varlden-9789172703834
”Min” tatuerare har illustrerat en barnbok som heter Giraffens hjärta är ovanligt stort. Den är prisad och har blivit utgiven i en massa länder nu. Skulle tippa att illustrationerna är en stor del i detta, och har svårt att se att en AI illustrerad barnbok skulle nå samma framgång. Lite som Temu och Wish, man får den kvaliteten man betalar för.
Jag jobbar med barnböcker och blir helt beklämd av dessa bilder. Det finns så oändligt många fina bilderböcker med välgjorda illustrationer och bra story. Sedan finns det den här typen av böcker…
Varför ska alla kändisar förresten absolut skriva om sina egna ungar, har de inte mer fantasi än så? Allt från denna familj till ”pappapappa…”, Marie Serneholt med flera använder sina barn som förlagor, så tjatigt.
OT. Jag blir otroligt retad på Hanna Friberg som vill ha tips på nästa företagsidé. Kom på det själv istället för att få allt serverat?
Illustrationerna i barnböcker är ju inte enbart till för att fylla ut sidorna, utan är en del av berättelsen de också.
Text och bild formar tillsammans berättelsen. Ibland visar illustrationen mer/annat än texten, och genom att både läsa texten och se bilderna så får vi som läser och tittar i boken berättelsen.
Ta tex böckerna om Max. Texterna är väldigt korta, men bilderna visar mer än det som står i texten och texten sätter ord på vad Max själv tänker att han gör.
Så, JA, illustrationerna har betydelse. Stor betydelse.
Tycker det är enormt problematiskt hur de föräldrarna lever på att exploatera sina barn och väljer att försörja sig på det. Det vore bra med en granskning av föräldrar som lever på att exponera sina barn. Det är helt sjukt att det är lagligt i Sverige att exponera minderåriga på sociala medier.
Det visar mest att boken är en produkt för att tjäna pengar snabbt mer än ett hantverk gjort med eftertanke och stolthet. Det är väl rätt typiskt den familjen och influensers överhuvudtaget- det är snabba pengar som gäller till vilket pris som helst……
Om AI har gjort bilderna, är det inte mycket som säger emot att de använt sig av AI även i texterna, inte rakt av säkert, men tagit stor hjälp.
(”Illustrationer: AI-genererade ©Joanna André” står det exakt)
Nja, det står faktiskt ”AI-generade” i boken. 🙂