Midsommar väntar runt hörnet, och eftersom det inte är alla som har möjlighet att pytsa in lite pengar och sedan få allting serverat till sig, så har jag samlat lite olika ätbara förslag till midsommar.
Klicka på varje länk för att komma till respektive inlägg/recept.

Från Camilla Hamid kommer en vit chokladcheesecake med lime och jordgubbar, och en pinocchiokladdkaka, som är en kladdig vaniljkladdkaka, krispig maräng med mandelflarn, vispgrädde och färska jordgubbar.

Emilia, från Emilias matinspo delar hela 8 olika recept för midsommarbordet:
8 smarriga tips:
1. Laxcheesecake – du kan antingen servera i serveringsglas eller göra recetet x3 i en springform.
2. Deviled eggs – eller krämiga ägghalvor, perfekta som variation och enkla att göra
3. Majskolv med chilismör och parmesan
4. Melonsallad med fetaost – man vill ju ha något fräsch på bordet också att bryta av med, då är detta perfekt
5. Färsk potatis med syrlig vinägrett – serveras med smör. Jätteenkelt och gott!
6. Potatistartlett med karamelliserad lök. Kommer en video i veckan när jag visar hur jag gör dem ?
7. Sparrispaj med bacon
8. Grillspett med fläskytterfilé

Åse Falkman Fredriksson bjuder upp till dans med en gräslökspannacotta med löjrom.
Perfekt till midsommar eller till buffén!
Enkla att förbereda och om ni inte gillar rom, ha lite tunt skivad kallrökt lax eller räkor på istället så blir det som en lax- och räkcheesecake fast i glas!
? Spara inlägget så ni hittar det sedan genom den lilla flaggan till höger.
Länk till receptet hittar du HÄR.

Jenny Andrén, som driver @matbubbel delar med sig av ett recept på Laxstubbe med Västerbottensost.

Nina Hermansen – @niiinis på Instagram har gjort en sillkrans som passar lika bra i munnen som på bordet. Själv gillar jag inte sill, men är som alltid intresserad av det kreativa skapandet av roliga och annorlunda sätt att göra mat på. Du hittar hennes instruktioner här.

Fannie Andersson som driver @fanniesfika på Instagram bjuder på en klassisk grädde och jordgubbstårta och en minipavlova med vispad grädde, hallon och jordgubbar. Klassisker som funkar för de allra flesta!
Har du själv ett spännande recept att dela med dig av?
Ge oss NU! 🙂

Ja tack till Camillas efterrätter!
Hon har för mycket socker i sina recept, enligt mig, så jag blir aldrig sugen på att testa dem.
Man kan aldrig ha för mycket socker i recept ? det ska vara sött och gott! Annars kan man äta en frukt
Ja, eller mindre söta bakverk om det är fika och inte frukt man är sugen på.
Mindre sött fika = smörgåsbröd
Varför tjafsar du?
Jag tjafsar inte. Jag delar min åsikt precis som du också gör. Och när någon skriver att den gillar hennes recept så är det lika mycket ”tjafs” att direkt behöva kommentera hur osugen man är på recepten. Eller är det också att dela sin åsikt? Ja, enligt mig.
Nej en smörgås är inte fika!
Jo men inte sött fika.
Va? Fika är bullar eller kakor av nåt slag och kaffe (oftast) eller te/saft osv. Fan va besviken man skulle bli om nån bjöd på fika och så är det en macka?? Det är väl mellanmål eller nåt i så fall.
Vi, alla jag känner, säger fika. Och fika är kaffe.
Man kan ju ha mindre socker då än hon anger? Är väl inte så svårt?
Nej inte svårt alls. Bara ta mindre av det man vill ha mindre av. Jag tycker inte om starka kakor, så tar mindre av kakao.
Man kan ersätta delar sockret med substitut eller så tar man lite mindre socker. Brukar sällan följa ett recept till punkt och pricka, vill man ha en chokladigare kaka har man mer kakao, vill man ha mer citron så kör man mer av det, osv osv! Brukar nästan alltid räkna bort en deciliter socker när jag ska baka ?
Samma med inalicekitchen. Bara ett enda hopkok av socker, mer socker, choklad, kolasås, mer socker… Blä.
Sluta tjafsa.
Klimatet här inne är ju helt outhärdligt,
”Ja tack till hennes recept” och så ska det ifrågasättas direkt? Man kan liksom inte ens skriva att himlen är blå längre för nån ska genast komma med påpekanden att faktiskt och minsann och om och men.
Ifrågasättas? Många gillar hennes recept, och jag tycker att hon har alldeles för mycket socker i sina bakverk. Det är lite så ett kommentarsfält fungerar; det finns olika åsikter.
De där sillkransen och andra liknande kreationer måste ju vara en mardröm att försöka ta för sig av. Kan se hur den kollapsar och till slut är en hopskrapad hög av ingredienserna ingen vill ha.
Äsch, då kan man ju lika gärna servera allt i en enda röra i en skål om man nu ska tänka så. Kul att göra det lite fint när man lägger upp. Förhoppningsvis så är det gott även om det rasar lite i kanterna när man skär.
Varför servera något som ingen vill ha?
Är nog inte speciellt svårt att ta för sig av den 🙂 och vilka ingredienser vill ingen ha tänker du? Även om den ”kollapsar” lite så lär det ju inte vara speciellt svårt att lägga över det på sin tallrik. Och gillar man inte ingredienserna så får man väl äta något annat ?
Haha till och med en silltårta gnälls det på ?
Ja det måste alltid komma lite befogad kritik mot allt ?
*obefogad
Man får tänka att de som kritiserar antagligen tycker att den är extremt befogad. Jag håller dock inte med ?
Ja du gnäller ju rätt bra.
Jag är inte jättebra på att baka så jag brukar göra en enkel variant på trifle till sommar-efterrätt.
Jag tar en sån där färdig mix för citronkaka och gräddar den efter instruktionerna på paketet. Låter svalna och skär sedan upp i mindre kuber eller skivor.
Delar jordgubbarna och strör lite socker över och låter stå en stund så det bildas en lag.
I portionsglas så varvar jag kakbitar, lite av jordgubbslagen, vanlig marsansås, och jordgubbarna. Efterrätten kan stå i kylen från morgonen eller över natten. Serverar med nyvispad grädde på toppen.
Minimalt med ansträngning, det går inte att misslyckas med och blir väldigt gott!
Jag är så nyfiken på er som säger att ni inte är bra på att baka. Vad är det man behöver vara bra på? Om man använder en färdigmix kan man bevisligen följa instruktioner, blanda saker och använda en ugn. Det är ju det som är bakning?
Eller så kan du bara acceptera att någon säger så utan att börja tjafsa?
Tjafsa ?
Ja?
Klimatet här inne är ju helt outhärdligt,
”Jag är inte jättebra på att baka” och så ska det ifrågasättas direkt? Man kan liksom inte ens skriva att himlen är blå längre för nån ska genast komma med påpekanden att faktiskt och minsann och om och men.
Men det var ju inte ens en dryg eller elak kommentar, utan en fråga kring vad det är man inte anser sig vara bra på då. Ska man klaga på att folk är otrevliga så kanske man ska börja med sig själv och inte läsa exakt alla kommentarer med utgångspunkten att det är av ond avsikt.
(Men vi behöver inte diskutera det mer, drar bara ner stämningen ännu mer har jag en känsla av. Glad midsommar oavsett vad ni all’s bakar/köper för gott fika??)
Varför drar det ner stämningen att diskutera olika saker?
Folk verkar väldigt känsliga här inne i bland.
För att man inte ens kan ställa en fråga utan att någon ska fultolka till att den var elakt menad. Och i stället för att läsa den välment och svara på frågan så ska det bli en diskussion om att klimatet är dåligt här och att allt ska ifrågasättas. Men vi diskuterar väl bara?
Relationsfrågor är ett roligt exempel på hur svart-vitt det ofta är här. Typ: ”Min man glömmer ibland tömma diskmaskinen, hur ska jag prata med honom om det?” Svar: ”WOW dumpa!?! Min man har aldrig gjort ett enda misstag i hela sitt liv så du ska veta att det finns underbara män där ute istället!!!”
Jo det håller jag med om men det var ju inte ett sådant svar i det här fallet. I det exemplet kan man likna svaret i detta fall med en fråga om varför han inte kan göra det, om han kan plocka in i maskinen så borde han väl kunna tömma den också då det kräver ungefär samma kunskap.
Nej jag vet, inte samma sak men ändå på temat att folk här reagerar rätt kraftigt utan anledning ibland…
Jag stör mig mer på alla som måste kommentera hur äckligt/fult/osv något är så fort någon är positiv. Typ den första kommentaren om hur goda recept hon har så måste någon direkt svara att neej för mycket socker. Någon ber om tips på grön nyans till sovrummet. Neeej, grönt är så fult! Osv. Det drar ner mycket mer än någon som frågar vad det är man tycker är svårt med att baka.
Och du hade kunnat svara på frågan kring vad det är man inte anser att man är bra på, i stället för att dra det till något negativt. Förlåt, men den som startade tjafset var ju du här.
På den här bloggen så var ju den där frågan ändå långt ifrån otrevlig ?
Oj, jag tyckte nog inte att jag tjafsade. Tråkigt att du uppfattar det så.
Tror inte du ska ta det så bokstavligt, man har väl inte intresset helt enkelt. Men alla är verkligen inte bra på att baka ? precis som när det kommer till mat, så är verkligen inte allas bakverk goda.
Jag undrar samma. Kan man blanda ihop en mix med våta ingredienser så kan man väl göra samma med mjöl? Eller? Sen att inte alla tycker det är kul är väl en annan sak, men att inte kunna..?
Personen skrev inte att hen inte kunde, bara att hen inte är jättebra på det. Är väl ingen nyhet att folk är olika duktiga på att laga mat/baka, alla är långt ifrån mästerkockar.
Jag sa väl inte att man automatiskt är en mästerkock heller om vi nu ska märka ord.
Nej det skrev du inte 🙂 och jag antog inte/påstod inte att du trodde det heller. Sorry för missförståndet
Att inte vara bra är väl att inte _kunna_ göra det bra? Eller…?
För att ska man baka så måste man alltid ha ingredienser hemma. En mix som är färdig gör ju att du bara behöver ha det som krävs just för den kakan, du slipper ha 800 g mjöl som står och samlar på sig baggar eller sirap som hinner gå ut och bli dålig, exempelvis. En mix så har du exakt vad som behövs.
Det håller jag med om, även om jag anser mig själv vara bra på att baka.
Jag kan svara!
Jag gillar matlagning och är bra på det, särskilt biten med att krydda på lite roligare sätt. Använder gärna recept men efter några gånger har jag förändrat maträtten till något annat som passar min smak. Med bakning så funkar det inte alls för mig? Jag följer recepten (antar jag) men ändå kan det bli döbakt, för torrt, för ofärdigt, för sött, o.s.v… Blir bara inte bra liksom? Kakor som inte ska jäsa, ja de kan bli okej. Men degar som ska jäsa – Blir ofta hårda och platta för mig. Så jag drar mig för att baka och när jag då gör det en gång per år så blir det fail och ja, ond cirkel liksom. Håller mig till matlagning.
Jag brukar säga det och mitt problem är att jag helt saknar estetisk talang. Såklart jag kan baka enkla saker och det blir helt okej, men allt som innefattar att det ska bli lite snyggt (tänk tårtor, bakelser, cupcakes) osv ser ut som att en 10-åring gjort. Att man inte är bra är ju inte lika med att man inte kan alls utan helt enkelt att man inte är så duktig på det.
Då är det nog att dekorera du är mindre bra på, det du bakar blir säkert lika bra och gott ändå ?
Jo men dekorering är en del av bakning och det är inte bara dekorering som gör ett snyggt resultat tyvärr (tänk att göra fina bullar t ex). Sen har du rätt i att smaken ofta är som den ska men det är fortfarande sådär roligt att bjuda på något som ser ut som ett mindre haveri.
Men… blir det snyggare av att man använder en färdig mix för de torra ingredienserna?
Menar verkligen inte drygt nu ?
Jag (skulle lagt till det i min kommentar, tänkte inte på det) är inte anonym som skrivit första inlägget.
Jag brukar också säga det eftersom jag helt saknar känsla (och intresse) för att baka. Visst kan jag följa instruktioner, men när är det perfekt fluffigt när man vispar ihop en sockerkakssmet (att vispa för mycket ger en seg kaka och inte på ett bra sätt). När har en deg knådats färdigt? Osv.
Jag är grym på sega maränger och riktigt bra på matlagning däremot.
Jag är också nyfiken på vad svaret är. Men jag gissar att man inte har gjort det så mycket så det känns som väldigt många moment och grejer. Det finns ju recept som är extremt mycket moment som de som anser att de kan bara en sockerkaka från grunden utan recept skulle backa.
Jag har ett recept på någon slags rulltårta med italiensk kräm eller nåt sånt som man får hålla på en halv vecka på för att få den färdig låter det som. Jag har inte orkat med det. Än. Den låter god. En sån där där man ska mäta temperaturer och väga allting för att annars riskerar det tydligen kollaps.
Munfulla idéer? Säger man så?
Nej
Man kan säga så men listan på synonymer man använder före ”munfulla” är lång.
Munfull finns. Munfulla finns inte.
Du har helt rätt. Munfull och munfullar är det korrekta.
Är det ”samma” ord som handfull? Alltså att man har munnen/handen full av något? Sorry, aldrig hört munfull förut ?
Synonymer till munfull är tex munsbit, tugga, klunk.
Förstår inte riktigt vad rubriken menar. ”Han tog en munfull av godiset” kanske man säger? Men munfulla idéer? Munnen full av idéer?
Är nog en direkt översättning från engelskans ”mouthfull” som passar in i detta sammanhang.
Ja, munfull är ju det.
Så man ska ha munnen full av idéer?
Ja det ska man, tills man släpper ut dem till pratbubblan som man har ovan huvudet.
Jävlar vad jag hade velat fira midsommar med Emilia! Vilken drömmeny! ?? Hennes konto ska ju jag börja följa! Tack för tipset!
Någon gillar visst även utropstecken… ?
Älskar Matinspo! Hon ska släppa en bok snart också!
Är inte alls förtjust i Camillas bakverk.
Jag älskar hennes recept. Är alltid en garanti för något gott ? och enkelt också, perfekt ju
midsommar ger mig ångest iår. Jag är utfryst av min syster och mina föräldrar vågar inte gå emot henne så som firar midsommar med min syster. Och jag blir ensam.
Tell us everything honey
Ja men inte förrän i morgon kl 20 i Öppet spår!
Nej nu, varför vänta?
Grovt allvarligt brott, bloggbevaknings underrättelsetjänst är redan på g
*Stora män i skyddskläder, hjälm och batonger bankar på ytterdörren* ”MAM!? MAM ARE YOU HOME? OPEN THE DOOR NOW, YOU ARE SATT I MODD!”
Exakt, påbörjas kommentarer nu kan vi snart höra sirener i bakgrunden
Skit i dom. Fira med någon annan eller själv. Mer jordgubbar till dig! Midsommar är väl ändå ingen ”familjehögtid” som typ julen, så låt dom vara ogina taskmörtar på sin kant.
Är det inte? Det tänker jag att det är, familj och släkt. Även fast jag inte brukar fira så stort själv, men det är vad jag ser (förutom unga som verkar festa istället).
Du tänker rätt. Det är en familjehögtid, många släktingar träffas i stugor eller på landet. Ja eller i vanliga villaområden såklart.
Och har man ingen egen familj så blir man tyvärr utanför. ”Nej vi ska till svärmor och grilla.. men vi kan ses helgen efter i stället” osv.
Känner igen. <3
Ja alltså det är kanske svårt att ta med utomstående till svärmor?
Absolut, poängen var ju mer att det firas med familj, inte med vänner och familj.
Beror på hur nära vänner man är ❤️
Jag vet inte. Jag hoppas att min fina svärmor skulle säga ja på en gång om jag sa att jag hade en vän som annars satt hemma ensam på midsommar. Precis som när min vän var ensam en julafton och givetvis fick följa med till julafton hos min systers familj.
Varken jag eller någon jag känner har firat med föräldrarna sen tidiga tonåren,
Jo det är en familjehögtid.
Fast det är väl ändå olika? Våra föräldrar firar med sina vänner. Vi firar med våra kompisar.
Jo, efter 30 är det en familjehögtid. Jag och min man har en del vänner, kanske 4 var? Men alla firar med familj på fredag. Vi är de enda barnlösa och utan bra band till våra föräldrar/syskon så vi struntar i att fira och tar det som en ledig dag bara. Minns när midsommar var kul i typ 20-årsåldern! 🙂
Beror ju på, alla har inte barn efter 30. Och man kan fira med annan familj än egna barn.
Älskar hur folk är så ”JO DET ÄR DET FÖR VI FIRAR ALLTID SI/SÅ” ??
Vi firar med vänner och alltid gjort ? Aldrig firat med familjen (trots goda relationer). Så man kan fira hur man vill ?
Nej men generellt är det en familjehögtid. Var ju en person som påstod det inte var så. Alla får fira som de vill.
Generellt är det en familjehögtid? Med det menas det ju inte att du firar med dina föräldrar. Det menas ju mer att alla åldrar kan fira tillsammans. Känner ingen som firar med sina föräldrar.
Tycker inte heller midsommar är en familjehögtid, kanske för familjer med barn mellan 0-12/13 men jag har inte firat med familjen sen jag blev tonåring tror jag?
Håller med. Man hade ju egna vänner sen att fira med.
Har nån tips på god och fräsch drink man kan blanda i kanna?
Tycker det är gott att blanda ginger Joe med lite lime och is. Förutsatt att du gillar ingefära då ?
Mojito! Vi hade både med och utan alkohol i såna där kannor med kran på midsommar förra året och det var en dundersuccé, folk pratar fortfarande om det 🙂
Jag gjorde mojito en gång och det blev katastrof så starkt det var ? måste ha tänkt hel fel med måtten för jag sänkte en flaska rom och typ 2 flaskor sodavatten..
Jag såg ett i senaste Buffé som jag ska prova i år, lät enkelt och väldigt gott.
Häll en flaska vitt vin (750 ml) och 2 dl koncentrerad hallonsaft i en stor kanna med is. 2 dl färska hallon, skivad citron och några kvistar mynta. Häll på ca 5 dl kolsyrat vatten?
Åh det lät ju gott!! Tack ?
Campari med apelsinjuice.
Limoncello med tonic och is! Kan pyntas med frukter/citronskivor eller annat kul ☺️
Kolla Hannas Kitchen and home på Instagram. Hon har fantastiska drinkrecept!
OT:
Kissie och dashas senaste poddavsnitt där dasha berättar att hon skällt ut en som jobbar på Joe and the juice för att avokadon i smoothien inte smakade bra?? Alltså inte bara skällt ut, utan även slängt smoothien i vasken framför dom anställda och krävt att dom ska servera henne i bilen? Vad fan pågår? Är detta seriöst eller har jag fallit offer för något dåligt försök till ”all PR är bra PR” med tanke på avsnittet där hon hänger ut sin kompis som gav ett presentkort på ”bara” 300kr?
Sarti Spritz! Mmmm fräsch, syrlig och jättegod
Camilla – kanske ett Öppet Spår dagtid på fredag som är Midsommarafton för dom som inte firar så mycket eller inte alls av olika anledningar?
Och gärna dagliga öppet spår under sommaren för de som har semester men inte har någon att vara med eller inte har råd att göra något osv ❤️
Det blir nog ganska segt med varje dag…
Inte för de ensamma ❤️
Man måste inte läsa om man inte vill. 🙂
Men det lär inte finnas nåt att läsa för ensamma. Tror det tunnas ut nåt enormt, vem orkar skriva och läsa varje dag?
De som inte har någon att vara med eller något att göra. de som har vänner att spendera semestern med behöver ju inte läsa och för dom är det inget problem om det bara är två stycken där. Men är man ensam så är det två mer än ingen.
Jag som lever ensam skulle verkligen uppskatta fler öppet spår under sommaren.
Även om du lever ensam, finns det väl saker du kan hitta på? Allting hänger väl inte på Öppet spår?
Team Emilia.
Gör MIN goda sockerkaka. Gör mina goda chokladbollar. Gör min tuppkaka (men under namnet Silviakaka). Det är bara så tröttsamt att alla låtsas att det är deras recept. Fast det funnits i årtionden och åter årtionden. Ibland ändrar de en matsked av nåt och då blir det deras recept på riktigt. Och kommentarerna under är ju ännu värre. Som att bakbloggaren uppfunnit hjulet igen.
Men tycker det är kul med recept, så hoppas nån här ger nåt roligt och annorlunda inför Midsommar.
Jag älskar nypotatis så jag är nästintill besatt av det på sommaren. Gör ofta min nypotatissallad. Kokt nypotatis, gräddfil, en putteliten klick majonnäs, små bitar äpple, dill och gräslök (salt och peppar). Vill man har mer lök så passar salladslök. Ja som en vanlig potatissallad men mer gräddfil.
En alkoholfri snaps; riv ingefära i fläderblomssaft, det ska vara rejält så att man känner hettan. Smaksätt med dillfrön och anis och låt stå i kyl, helst i flera dagar. Sila och servera kallt.
Jag brukar göra ”Fridas himmelska jordgubbstårta” (googla så hittar ni direkt). Man blandar grädde och Philadelphia samt hackar ner jordgubbar. Gah! Så god.
Lite lustigt se hur detta spårade ur. Camilla efterfrågade våra bästa recept. Och se hur det ser ut här bland kommentarerna ?
De flesta verkar vara på hugget idag. Är det värmen?
Jag tar gärna emot recept med rabarber.
Knäckig rabarberpaj! Finns massor av recept men se till att ha farinsocker i stället för vanligt. Muuums
Tack ska googla på det ?
Godaste pajen med bara ”pyttelite” socker ?.
https://bydiadonna.femina.se/sott/godaste-knackiga-rabarberpajen/
Jag tipsade också om knäckig paj men kommentaren fastnade?
Hahaha bra med lite socker. Tack för länken ?
Tycker att det är otydligt i inlägget vad som är citat och vad som är din egen text, Camilla?
Inga citattecken eller annan formatering skiljer sig mellan exempelvis ”kommer en video i veckan när jag visat hur jag gör dem” och ”själv gillar jag inte sill, men är som alltid intresserad av det kreativa skapandet av roliga och annorlunda sätt att göra mat på”. (Gissar dock att det ena är ett citat och det andra din egen kommentar.)
Det blir helt enkelt lite märkligt att blanda citat och egna kommentarer utan någon urskiljning eller tydlighet, jag vill gärna veta om det är DU som tycker något är perfekt/supergott/whatever eller om det är personen som vill skrivit receptet som anser det ?
Håller med. Cam, är det alldeles omöjligt att dina kommentarer har en alldeles egen färg?