Öppet Spår

 

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli sattes på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

Dagens Instagramtips

Jag tänkte avsluta fredagen med lite postivt dansande.
Jag fick nämligen ett tips om det här kontot, och blev bara SÅ glad när jag tittade på hennes reels.
Intressant det där, hon gör egentligen exakt samma sak som många yngre influencers…men ändå inte.
Den dansande glädjespridaren heter Margareta Lunde Martinson och ni hittar hennes Instagramkonto HÄR.

Och HALLÅ!??! Den randiga kostymen?
Finns den fortfarande att köpa? Frågar INTE åt en kompis!

Camilla Läckbergs och Lively Wines utskick strider mot alkohollagen. //AGM

När jag uppmärksammade det pressbud som Lively Wines skickade ut för Camilla Läckbergs lådvin så hävdade företaget bestämt att de följde alkohollagens kapitel 7.
För att bena ut det lite mer ingående så bad jag Alkoholgranskningsmannen Mattias Grundström läsa inlägget och förklara innebörden av att ”iaktta särskild måttfullhet”, vad ”förskönande beskrivningar av alkoholdrycken” är  och vad som faktiskt innefattar en ”otillåten säljmetod”, om det nu stämde som företaget skrev.

Ärende nr AGM 15/21 resp. AGM 16/21: Lively Wines Sweden AB (AGM 15/21) resp. C.L. (AGM 16/21) – Alkoholdryck som gåva av Mattias Grundström | apr 26, 2021 | Ärenden | 0 Kommentarer Ärende nr AGM 15/21 resp. AGM 16/21 2021-04-23 Motpart: Lively Wines Sweden AB (AGM 15/21) resp. C.L. (AGM 16/21) Saken: Alkoholdryck som gåva Beslut Alkoholgranskningsmannen anser att den påtalade marknadsföringen strider mot god affärssed. Bakgrund Alkoholgranskningsmannen (AGM) har uppmärksammats på marknadsföring av alkoholdrycken (Miss Rosé by C.L.). Marknadsföringen har skett genom att en förpackning (bag in box) vardera överlämnats som gåva till sex personer (vilka haft det gemensamt att de är artist och/eller influencer). Motpartens yttrande Motparten har uppgett att det inträffade inte kommer att upprepas men påpekar att de anser att agerandet varit vanligt förekommande.
Bildkälla: AGM hemsida

Han valde istället att meddela mig att han startat ett ärende gällande den här alkoholreklamen, och nu har han publicerat sitt beslut på AGMs hemsida.
Av det att döma så verkar jag ha haft hyfsat rätt i mitt inlägg ändå, vad gäller just innehållet i alkohollagens paragraf 7.

Då den påtalade marknadsföringen strider mot alkohollagen har den därmed inte följt god affärssed. // Ur det fällande beslutet

Det som jag tycker är lite intressant är Lively Wines svar till AGM, och hur det markant skiljer sig från det svar som jag fick från företaget.
Till mig svarades det stensäkert att de minsann följde alkohollagens paragraf 7, medan det till Alkoholgranskningsmannen lät så här:

Motparten har uppgett att det inträffade inte kommer att upprepas men påpekar att de anser att agerandet varit vanligt förekommande.

Ingenting om att de följer lagen, utan de försöker snarare rättfärdiga sitt beteende med att ”alla andra också gör det” och verkar vilja undkomma reprimand genom att bedyra att de inte ska göra så här igen. 
Företaget verkar snarare ha varit väl medvetna om att de bröt mot alkohollagen, och nu mest försöker sig på lite klassisk ”damage control”.

AGM är branschens eget granskningsorgan, men till skillnad från det arbete som RO utför, så är här inga (eller ytterst få) influencers inblandade, och de flesta aktörer tar en sådan här fällning på lite större allvar än när RO fäller en influencer för bristande reklamidentifiering.

Jag ställde frågan till AGM om huruvida mottagaren av pressbud/utskick/reklam som bryter mot alkohollagen, kan riskera någon form av konsevens, och han låter hälsa att mottagaren inte gör någonting fel i att acceptera ett sådant bud.

Jag bad Lively Wines om en kommentar gällande att AGM öppnat ett ärende gällande reklamen, men fick aldrig någon.
Jag kommer göra samma sak vad gäller det fällande beslutet och kommer publicera deras kommentar här nedan om någon inkommer. 

YouTubes annonser genererar nästan lika stora intäkter som Netflix

YouTubes annonser genererar nästan lika stora intäkter som Netflix enligt Finbold.com
Den senaste tillväxten i digital videokonsumtion, som skett på grund av pandemin och dess restriktioner, har gjort att plattformar som YouTube, höjt sig till till nivåer som nästan matchar Netflix, vad gäller intäkter.
Youtube har länge haft som mål att överträffa Netflix intäkter vad gäller annonspengar, och när siffrorna för Q4 2020 så visade det sig att plattformen tillfälligt att i mål.
Då registrerade nämligen Googles plattform 6,88 miljarder dollar i reklamintäkter, något som överträffade Netflix 6,64 miljarder dollar.
Youtube fick tyvärr inte fira så särskilt länge, eftersom Netflix, återigen, knep förstaplatsen när årets första kvartals siffror ställdes mot varandra.
6,01 miljarder dollar för Youtube, vilket motsvarar en procentuell skillnad på 17,4% till Netflix intäkter på 7,16 miljarder dollar.

Här nedan ser ni plattformarnas intäkter, sida vid sida.

Frågan är vad som händer med siffrorna när pandemin är slut?
Enligt Finbold har många valt Youtube framför Netflix pga att Googleplattformen erbjuder obegränsat med kostnadsfri underhållning, och även en möjlighet att själv tjäna pengar genom att ladda upp content.

Har du ändrat hur du konsumerar videos under pandemin?
Bytt plattform? Ökat konsumtionen? Börjat producera eget material?